fallback

Ще стачкуват и гръцките митничари

На 4 и 5 февруари всички ГКПП на Гърция ще бъдат блокирани, митничарите протестират срещу данъчни промени

10:49 | 03.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Към ефектите от продължителната блокада на българо-гръцката граница от гръцките фермери своя принос ще дадат и митничарите в страната.

На 4 и 5 февруари предстои стачка на гръцките митнически служби и се очаква през тези дни всички ГКПП на Гърция да бъдат блокирани. Причината за стачката е налагане на данъци върху необлагаемите досега надбавки на митничарите. Това се посочва в доклад на Кризисния щаб към Министерството на земеделието и храните за състоянието на граничните пунктове на границата с Гърция.

Националният координационен комитет на земеделците (съставен преобладаващо от поддръжници на управляващата партия ПАСОК) е взел решение да бъдат продължени и дори засилени протестните действия.

Исканията на фермерите са за преки срещи с министър-председателя на Гърция Георгиос Папандреу.

През повечето от ГКПП-та между Гърция и Турция, Македония и Албания преминаването на МПС е възможно през по-голямата част от денонощието. Изключение правят ГКПП Евзони - Албания и Дойран - Македония, където режимът е най-тежък. Счита се, че пропускателният режим на ГКПП Кулата - Промахон е също толкова неблагоприятен.

От 19.00 ч. на 1 февруари ГКПП-Кулата е бил затворен за преминаване на товарни автомобили. От 14.00 ч. на 2 февруари пунктът е затворен и за леки автомобили.

Вчера се е образувала колона от около 350 товарни автомобила. В тази връзка от 15.00 ч. са били предприети действия по спиране на товарните автомобили, с дестинация Гърция, на организираните места за престой във вътрешността на страната.

ГКПП-Илинден е бил отворен за всички МПС от 15.00 ч. на 1 февруари до 12.00 ч. вчера. От 12.00 ч. до 15.50 ч. пунктът е бил затворен за всички МПС. Натрупването е било общо на 24 автомобила. Към 17.00 ч. вчера пропускателният режим през ГКПП-Илинден и ГКПП-Капитан Петко Войвода е бил нормален.

На 1 февруари на горещите телефонни линии са постъпили общо два сигнала от фирми, със заявени загуби общо в размер на 17 000 лева.

В МВнР е постъпила декларация от Управителния съвет на Сдружение на югозападните общини, в която се изразява недоволство от продължителните протестни действия на гръцките фермери и настояване за вземане на мерки за прекратяване на блокадите и компенсиране на претърпените от компаниите загуби.

Във връзка с повдигнатите проблеми от страна на български евродепутати в Европейския парламент, допълнителна възможност за гражданите, сдруженията и юридическите лица представлява Комисията по петициите на Европарламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:36 | 05.09.22 г.
fallback