fallback

Президентско вето върху промените в Законите за отбраната и за митингите

Премиерът Борисов изрази готовност за връщане на тези закони

13:27 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът Георги Първанов ще наложи вето на промените в закона за отбраната и въоръжените сили и в закона за събранията, митингите и манифестациите. Държавният глава обяви намерението си да върне законите за повторно разглеждане в парламента след срещата му с министър-председателя Бойко Борисов.

Премиерът Борисов изрази готовност за връщане на тези закони. (Вижте видео)

По-късно към разговорите се присъединиха и лидерите на КНСБ и на КТ "Подкрепа" - Желязко Христов и Константин Тренчев. Президентът посочи, че възраженията му в закона за отбраната са свързани с ограничените правомощия на държавния глава и отношенията върховен главнокомандващ - началник на отбраната, които в последния вариант на закона отпаднаха. По думите на президента, премиерът е проявил разбиране и предишният вариант ще бъде възстановен. Иначе няма друг механизъм, чрез който върховният главнокомандващ да реализира тази своя функция, коментира Георги Първанов.

Друго възражение по закона е свързано с въпроса за изплащането на обезщетенията на освобождаваните военнослужещи. Според държавния глава, срокът трябва да се запази, тъй като по думите му особено в условията на криза да бъдат оставени тези хора на оперативната възможност на МО да определя кога и как да изплаща обезщетенията, означава да те да бъдат обречени.

Президентът отбеляза и текстовете от закона, които засягат възможността военнослужещите да закупуват жилища от фонда на въоръжените сили. Георги Първанов разговаря по въпроса днес и с министъра на отбраната Аню Ангелов.

По промените в закона за събранията, митингите и манифестациите е било постигнат консенсус зоната за сигурност пред НС, президентството и МС да бъде не по-малко от 5 и не повече от 20 метра от тези сгради.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази съжаление, че заради интензивната работа на кабинета, не винаги съумява да се включи в дебатите по отделните закони в Народното събрание. Мнението ми винаги е било, че не трябва да се ограничават правомощия в рамките на мандата, заяви Борисов. Според премиера думата "началник на отбраната" не отговаря на длъжността и функциите на човека, който изпълнява тази функция и изрази надежда парламентът да приеме формулировката "началник - щаб на отбраната".

Премиерът каза, че има еднакво разбиране и по въпроса за закона за митингите, събранията и манифестациите. Борисов приветства разбирането от страна на синдикатите по обсъжданите теми и каза, че въпросът е съобразен с изискването им разрешенията за протести да бъдат искани 48 часа по-рано, а не предвидените три денонощия.

Лидерът на КНСБ Желязко Христов заяви, че демокрацията в България се развива и правото се съхранява. Хората ще могат да протестират срещу политиките на институциите, но сигурността на институциите трябва да бъде гарантирана и в този смисъл подкрепяме идеята да има от 5 до 20 метра зона за сигурност и запазване на двудневния срок за разрешение на протестите, коментира Христов.

Константин Тренчев е отбелязал в хода на разговорите, че българите не спадат към групата на протестиращите нации, и за да го направят, означава че има сериозен проблем. Той призова в задълбочен диалог с обществото да се търсят форми и начини да се разрешават проблемите, а не да се търсят начини да се подтиска изконното желание на хората да изразят несъгласието си.

На срещата са били разменени мнения и по здравната реформа. В отговор на въпрос Бойко Борисов заяви, че смята пътя за правилен, но добави, че никой в света не е приложил здравна реформа изведнъж, сто процента безгрешно. По думите на премиера много лекари, медицински сестри, санитари приветстват реформата в пълен обем. Тези, които работят добре, дават качествена услуга и приемат много пациенти вземат изработените пари, коментира премиерът. Мисля, че здравната реформа трябва да продължи в пълен обем, защото, ако не се направи сега, няма кога да се направи, коментира Борисов.

"Досега е било лесно, в края на годината остават някакви излишъци и всичките безобразия в болниците се плащат, и с това уж се приключва проблема за годината. Повече това няма да го има", заяви Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:49 | 09.09.22 г.
fallback