fallback

Асоциацията на българския бизнес се отказа да блокира Кулата

Организацията е получила отказ от властите за планираната блокада на границата

11:10 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Националната асоциация на българския бизнес (НАББ) няма да нарушава закона и да блокира ГКПП „Кулата“ днес, както планираше, е заявил нейният председател Светлозар Николов след разговор тази сутрин с управителя на Благоевградска област Валери Смиленов и с комисар Константин Титянов, директор на Областната дирекция на МВР в Благоевград.

Получихме отказ за предварителната блокада на граничния пункт „Кулата“, която бяхме планирали, и ще се съобразим с това, каза Николов, цитиран от БТА. От асоциацията са приели аргументите, че заради подобни действия България ще загуби правото да търси компенсации от ЕС за блокадата на граничните пунктове от протестиращите гръцки фермери.

Следобед представители на НАББ ще отидат да разговарят с гръцки фермери на пункта Промахон, а по-късно очакват да се срещнат и с представители на българското и гръцкото правителство.

Сред основните искания на асоциацията е граничните пунктове между България и Гърция да бъдат отворени веднага. Настоява се Гърция да компенсира загубите на българския бизнес, претърпени от затварянето на границите, до един месец след предоставянето на обобщена документация от страна на българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

От НАББ настояват и да бъде подписан обществен договор с гръцките банки в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 22.08.22 г.
fallback