fallback

Преглед на печата за 1 февруари

07:46 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Кой е новият съветник в. Дневник

Кольо Парамов има наситена и противоречива биография. В нея се преплитат мнозина от ключовите лица и събития на прехода. Роден е през 1954 г., завършва "Икономическа география" и "Философия" в Софийския университет, а после се дипломира и в "Международни икономически отношения" в УНСС. До 1991 г. е работил като кмет на промишленото селище "Ерма река" и зам.-директор на "Горубсо" в Златоград. През 1991г. е избран за депутат в 36-то Народно събрание (1991-1994) с листата на БСП, по собствените му призания като част от "младото поколение социалисти (противници на живковистите), врекли се на каузата да извършат промените". В книгата си "Въпросите на деня" (октомври 2009 г.) Парамов разказва, че е бил извикан в София през лятото на 1991 г. по заръка на Андрей Луканов, който бил впечатлен от дипломната му работа по МИО, занимаваща се с възможностите за участие на България в МВФ, Световната банка и ЕБВР. Според книгата Луканов го натоварил да създаде и Туристспортбанк, като привлече Емил Кюлев, който по това време също се дипломирал.

В следващите години Парамов се числи към кръговете в БСП около Луканов, Георги Пирински, Николай Добрев, често пътува с тях до Гърция, където има силни контакти с ПАСОК и лявоориентирани банкери и интелектуалци. Пак по собствените му твърдения той е и сред основателите на Обединението за социална демокрация в БСП, инициирано от хората на Луканов във ВС на БСП през 1992 г., след като Пирински не успява да стане лидер. Година по-късно заедно с Александър Томов и Николай Камов е в отцепилото се от столетницата Гражданско обединение за републиката (ГОР), трансформирано после в Демократичната алтернатива за републиката (ДАР). (...) Парамов е бил част от апарата на бившата ДС. Той беше огласен на два пъти от Комисията по досиетата като бивш депутат и главен ревизор на БНБ. Бил е вербуван през 1979 г. като резидент към разузнавателния отдел на управление "Гранични войски" в ДС, а е снет от отчет през 1986 г.

Олигарси срещу еврото в. Стандарт

Олигарси ни спъват за еврото. Това заяви вицепремиерът Симеон Дянков пред Нова тв. Енергийно лоби, свързано с руските интереси, се страхува, че когато икономиката ни стане част от европейската, ще прекъсне зависимостта ни от Москва, обясни финансист номер 1. Според него е вярна тезата, че олигарсите имат интерес от излизане от валутния борд, отхвърляне на еврото и строежа на АЕЦ "Белене". Те се страхуват от успешните реформи, които провеждам, каза още Дянков. Той коментира атаките срещу него на опозицията като опит да се запази статуквото.

Дълговете на фирми и граждани към бюджета се удвоиха в. Сега

Двойно са се увеличили дълговете на граждани и фирми към бюджета, показват черните списъци на данъчните длъжници, публикувани на сайта на Националната агенция по приходите (НАП). Ако преди година сумата бе около 60 млн. лв. месечно, то сега тя вече е 120 млн. лв. Това са дългове, които са разкрити, доказани от данъчните с ревизионни актове и са потвърдени от съда. Експертите обясняват огромния скок на тези дългове, които в повечето случаи са несъбираеми, не само с кризата, която остави хиляди фирми без поръчки и без пари, но и със сериозен ръст на данъчните измами.

Властта засега няма да въвежда такса "електромер" в. Сега

Въвеждането на такса, която всички потребители да плащат за отчитане на електромерите им, се отменя поне засега. Това личи от проекта за промени в енергийния закон, който Министерството на икономиката, енергетиката и туризма качи в петък на сайта си. От варианта на проекта, който до неотдавна се готвеше от работна група към министерството, е отпаднала и скандалната промяна, която щеше да доведе до прехвърляне на мрежата за средно напрежение заедно с 257 подстанции безвъзмездно от НЕК на ЕРП-тата.

Датската "Кимбър Стърлинг" започва да лети от София до Копенхаген в. Дневник

Датската нискотарифна компания "Кимбър Стърлинг" (Cimber Sterling) ще лети от Копенхаген до София и обратно от 28 март, съобщиха от дружеството пред "Дневник". Полети ще се провеждат два пъти седмично - в четвъртък и неделя. В момента няма други директни полети от България до датската столица. Последно дотам е летял националният превозвач "България ер", който е спрял полети си през 2006 г.

Проверка на "Дневник" в сайта на датската компания показва, че минималната цена на билета с полет на 28 март и връщане на 4 април е 1525 датски крони, или 208 евро, с включени летищни такси в двете посоки. Двупосочен билет, купен сега за есента на 2010 г., струва 192 евро с включени летищни такси. Полетите ще бъдат осъществявани със самолет "Боинг 737".

Спират 2 млн. предплатени карти за GSM в. Стандарт

Мобилните оператори спират от днес предплатените карти за GSM на абонати, които не са се регистрирали. Срокът за предоставяне на личните данни изтече на 31 декември. Тогава бяха прекъснати изходящите обаждания от карти, които не са регистрирани. Но досега клиентите можеха да получават входящи повиквания. От днес над 2 млн. карти изцяло се спират. Номерата им се запазват до изтичане на валидността на картите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:38 | 13.09.22 г.
fallback