fallback

Платежната система БИСЕРА 7 стартира работа на 1 февруари

Системата ще позволява да се изпълняват банкови преводи с размер до 50 хил. евро в рамките на същия работен ден

17:48 | 29.01.10 г.

Банксервиз АД стартира на 1 февруари нова платежна система за изпълнение на банкови преводи в евро – БИСЕРА 7, съобщиха от компанията. Тя е изградена изцяло на принципите на единната европейска платежна зона SEPA. Основната цел е да се модернизира и се интегрира банковата система на страната с изискванията на Европейския платежен съвет и съвременните европейски практики при електронните банкови преводи.

Системата ще позволява на клиенти на банки да изпълняват банкови преводи с размер до 50 хил. евро и то в рамките на същия работен ден, по аналог на текущата схема за изпълнение на левови преводи през БИСЕРА 6.

В първия етап на развитието си системата ще осигурява възможност за изпълнение на банкови преводи в евро само между банки на територията на страната. Включването на банките в системата ще се реализира поетапно и в зависимост от готовността на системите им, допълват от компанията.

Следващите етапи от развитието на системата са насочени към осигуряване на възможност за изпълнение на презгранични преводи в евро при същите условия и сигурност. Тази цел ще се постигне чрез свързването на БИСЕРА 7 с други системи за изпълнение на банкови преводи в различни европейски страни. Такава свързаност в Европа вече набира скорост под егидата на Асоциацията на Европейските автоматизирани клирингови къщи (EACHA), в която Банксервиз е сред основателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
fallback