fallback

Икономисти: Размерът на данъци и осигуровки трябва да се обвърже с пенсиите

При предстоящата пенсионна реформа един от главните въпроси е какъв да е основният източник на средствата за пенсии

15:24 | 29.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Увеличението или намалението на размера на данъците и осигуровките би трябвало да се обвърже с принципите на поддържането на пенсионната система, коментира днес пред журналисти ръководителят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски. 

Той обясни, че при предстоящата пенсионна реформа един от главните въпроси е какъв да е основният източник на средствата за пенсии.

Ако бъде възприет принципът пенсионната система да се самофинансира, то логично е осигурителните вноски повече да не се намаляват, а може да се наложи да бъдат и повишени. При този вариант обаче би могло да се допусне намаляване на ДДС.

Ако се възприеме другият принцип, при който, както е тази година, около половината от средствата за пенсии идват от държавния бюджет, то данъците няма как да се намаляват. Дали осигуровките може да се намалят още ще зависи от това какъв ще бъде средният размер на пенсиите спрямо доходите, които получават хората по време на трудовия си стаж.

Прохаски изказа становище, че „през последните 10 години страната ни води изключително разумна и стабилна финансова политика“, а вече изпълняваме и конкретните „технически изисквания“ за присъединяване към еврозоната. Той обаче не се ангажира със срокове кога би могло да стане това, допълвайки, че е „политическо решение“.

Относно забавеното усвояване на средства от еврофондовете, от ЦИР смятат, че „ако до средата на годината все още няма сериозен ръст на усвояване на евросредства, то това ще бъде много голям негатив за правителството, тъй като след една година управление то няма как да се оправдава с евентуални чужди грешки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:04 | 13.09.22 г.
fallback