fallback

Петчленен състав на ВАС потвърди глоба за Топлофикация София

През юли миналата година тричленен състав на ВАС потвърди решението на КЗК са налагане на санкция на топлофикацията

11:35 | 29.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Върховният административен съд в 5-членен състав потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от декември 2008 г., с което на Топлофикация София бяха наложени имуществени санкции от 300 хил. лв. и 150 хил. лв. за извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от КЗК.

През юли миналата година тричленен състав на ВАС потвърди решението на КЗК.

Проучването на комисията е показало, че към септември 2008 г. Топлофикация София е спряла топлоподаването от абонатната станция до редица сгради. Изрядните клиенти на дружеството са били лишени от ползване на услугата, като в сградите, 51 на брой, само 20 от абонатите с парични задължения не са плащали изобщо задълженията си.

ВАС е изтъкнал, че прекъсването на подаването на топлинна енергия е крайна мярка, която е допустимо да бъде приложена само при положение, че са изчерпани всички останали възможности за уреждане на отношенията между страните.

Съгласно Закона за енергетиката енергийните предприятия са длъжни да обезпечават сигурността на снабдяването, непрекъснатостта и качеството на топлинната енергия. Спиране на топлоснабдяването може да бъде извършено след предварително писмено предупреждение, с 15-дневно предизвестие и седемдневен срок за доброволно изпълнение, при незаплащане на дължимите суми повече от 2 месеца след определения срок на плащане.

Комисията е установила, че топлофикацията е изискала солидарна отговорност от собственик на имот и неговия наемател за плащане на дължими суми за консумирана топлинна енергия от наемателя. Вместо да направи необходимото за предотвратяване натрупването на задължения или за събирането им от длъжника, предприятието е наложило нелоялни условия на собственика на имота.

В тази част ВАС е намалил определената от КЗК санкция от 150 хил. на 75 хил. лева, като е приел, че предявяването на претенции за солидарна отговорност между наемател и наемодател не е широко застъпена практика от страна на топлофикационното дружество.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 27.08.22 г.
fallback