fallback

Търговски и административен персонал най-търсен от фирмите през януари

За февруари се очаква сред най-търсените позиции да се наредят и тези от ИТ сектора

10:01 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Началото на 2010 г. по отношение на пазара на труда се характеризира със съвсем леко оживление спрямо края на предходната година, а част от служебните позиции, които бяха най-търсени от работодателите през миналата година, се търсят и в началото на тази. Това показва проучване на Investor.bg сред водещи агенции за подбор на персонал.

Търговски персонал от всички нива и административен от средно ниво е от най-търсените от работодателите пред януари, според допитването. Между първите няколко служебни позиции, към които фирмите проявяват интерес този месец, са и ИТ специалисти, счетоводители и инженери в областта на енергетиката.

От „Менпауър България“ посочиха, че през този месец са търсени търговци с технически познания за високи длъжности, както и на ниво търговски представители. Нов е повишеният интерес към набиране на медицински представители за различни проекти на големи фармацевтични компании, смятат от Monday.

През февруари между най-търсените служебни позиции ще бъдат тези от ИТ сектора и донякъде от областта на телекомуникациите, прогнозират от Synectica. От агенцията за подбор на персонал смятат още, че търговските позиции ще продължат да бъдат от най-търсените поне до пролетта, защото в условията на криза много фирми се стремят да увеличат продажбите си.

Някои агенции забелязват „раздвижване“ при част от финансовите компании (без банки), които отново - след съкращенията през миналата година, набират персонал за различни нива. Има и заявки от работодатели за набиране през февруари на неквалифициран персонал за заведения за бързо хранене.

Относно тенденциите за увеличение на работните заплати на квалифицирани кадри, от Synectica коментираха, че по техни данни вероятността това да стане скоро е по-голяма в секторите на информационните технологии, фармацията и бързооборотните стоки. Освен това, в условията на икономическа криза увеличенията на възнагражденията няма да са масови, а според конкретния принос за компанията на служителите, смятат експерти за подбор на персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 01.09.22 г.
fallback