fallback

И. Михов: Бордът няма да се пипа, докато аз съм в кабинета!

Единствената ми мотивация да поема високия пост е да видя как родината се развива, твърди бъдещият вицепремиер

08:25 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Интересът към личността на представения като бъдещ вицепремиер в кабинета на Бойко Борисов икономист Илиян Михов става все по-голям. У нас специалистът стана известен с идеята си за модификация на валутния борд във време, в което единственото общо между всички политически сили бяха клетвите им за вярност към фискалната система, установена след голямата криза през 1996 - 1997 г.

Тезата му срещна сериозен отпор сред нашите икономически и политически кръгове.

Сега обаче професорът смята, че валутният борд не трябва да се пипа.

"Модифицирането на валутния борд не е на дневен ред и няма да бъде на дневен ред, докато аз съм в това правителство. Изглежда, че за да се спре този дебат, всяка сутрин новините трябва да започват с изявлението:

"И днес Илиян Михов заяви, че модифицирането на борда не е на дневен ред и няма да се разглежда, докато той е в това правителство", казва той в интервю за в. „Новинар”.

За Михов проблемът с еврофондовете е доста сложен.

"Десетки, може би дори стотици хора, които познават материята доста добре, се опитват да увеличат усвояемостта. Според мен не можем да говорим общо как да усвоим фондовете, а трябва за всеки един проект да видим дали реално можем да изпълним условията или не. И ако не можем, то трябва да разберем какви са пречките.

Т.е. "отпушването" на фондовете не може да се реши с една магическа рецепта. Нека сега да видим оценката на ЕК и тогава да насочим усилията си, за да решим проблемите", казва той.

По думите му мотивът да се хвърли в политиката е че за първи път се поставя на преден план дългосрочното развитие на страната.

"Развитието е най-важното, защото то прави бедните държави богати. Ако успеем с този икономически екип да се справим не само с кризата, а и да променим за по-добро развитието на страната, тогава след 10-15 години България ще изглежда по съвсем друг начин. Искам България да успее", твърди още Михов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 08.09.22 г.
fallback