fallback

Преглед на печата за 28 януари

07:49 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

ЕБВР: Гръцката криза може да завлече съседите в. Стандарт

Финансовата криза в Гърция може да създаде проблеми за Източна Европа, включително за България, предупреди Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Гръцките банки са много силни в Югоизточна Европа и могат да разпространят проблемите навън като на най-сериозен риск е подложен растежът на тези страни, предупреди днес ръководителят на изследователския отдел на ЕБВР Джеръмин Зетелмайер, цитиран от БГНЕС.

По-рано тази седмица ЕБВР повиши прогнозите си за растеж за страните от бившия съветски блок. Въпреки че растежът се очаква да се увеличи или вече се е увеличил, лошата новина е, че безработицата се очаква да продължи да расте между 6,0 и 16%, предупреди експертът.

Единствените изключения според него са Словакия и Полша, които ще постигнат растеж от 4,0% и 3,6% през 2011 г. Украйна, Румъния и България може да се наложи да направят големи фискални корекции, допълни той, но отбеляза че дясноцентристкото правителство в България изглежда „иска да извърши реформи“.

Болницата в Ардино остава в. Стандарт

В Ардино няма да има по-малко здравна помощ за хората. Това заяви в родопското градче здравният министър д-р Божидар Нанев, който посети здравното заведение.

Той бе посрещнат от притеснени местни жители, които настояха за най-доброто решение. През 2010 година Многопрофилната болница в града ще сключи договори по заявените 30 клинични пътеки.

Търсят се още специалисти за хирургично и АГ отделение, за да се изпълнят новите стандарти на касата. В скоро време в Ардино ще бъде разкрит и спешен център.

Всички ВиК тръгват по пътя на "Софийска вода" в. Сега

Всички ВиК дружества в България ще бъдат окрупнени и отдадени на концесия. Такива намерения обяви министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев след завръщането си от Германия. Той съобщи, че компанията "Берлинер васер" е проявила интерес да инвестира в наше водно дружество, и напомни, че сме европейски шампиони по разхищение на вода. Водоснабдителната мрежа почти в цялата страна е безнадеждно остаряла, а загубите по нея са 50-70%.

Според Плевнелиев привличането на частни партньори е единственият начин за бърза подмяна на канализацията, за което са необходими грубо 4 млрд. евро. На еврофондовете не може да се разчита, тъй като са насочени изцяло към изграждане на пречиствателни станции, единственият начин е водните мрежи да се дадат на концесия.

Брюксел разследва 425 млн. евро помощи за гръцките фермери в. Дневник

Европейската комисия съобщи, че започва официално разследване на решението от миналата година да се отпуснат на протестиращите в момента гръцки фермери помощи в размер на 425 милиона евро.

Сумата, оформена като "компенсации", е предвидено да се раздава от гръцката Организация за застраховане на земеделската продукция (ELGA) през 2008-2009 г.

Брюксел има съмнения в логиката зад финансовата подкрепа за фермерите и подозира, че това е прикрита форма на държавна помощ.

Средствата били оправдани като обезщетяване за последиците от природни бедствия в Гърция през споменатия период. В действителност обемът на такива щети изглежда доста по-малък, а мярката може би не съответства на правилата на единния пазар, се казва в съобщението.

Еврофондовете - цел на кабинета, риск за бюджета в. Дневник

Усвояването на еврофондовете остава един от най-сериозните рискове пред българската икономика. Това е записано в конвергентната програма на правителството за периода до 2012 г., която е и основен документ за обсъждане при кандидатурата на България за ERM2 и еврозоната.

Лошото им усвояване носи риск от по-нисък икономически растеж и съответно по-ниски бюджетни приходи. В същото време при добро справяне ще има натиск над разходната част на бюджета заради изискваното съфинансиране от българска страна.

Все пак приоритет на правителството е ускоряване на усвояването на средства независимо от натиска върху бюджета. Министрите вече ще докладват на всяко заседание на правителството колко средства са изплатените по проектите, финансирани от предприсъединителната програма ИСПА и оперативните програми на Европейския съюз. Според източници на "Дневник" разпореждането е на премиера Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 05.09.22 г.
fallback