fallback

Преглед на печата за 26 януари

08:23 | 26.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството вече допуска двойно по-голям дефицит

в. Дневник

По-малко от месец след като започна да изпълнява бюджет 2010, правителството вече допуска двойно по-голям от заложения дефицит. Според два независими източника на "Дневник" от изпълнителната власт, пожелали да останат анонимни, отрицателното салдо може да се увеличи от 0.7%, колкото гласува парламентът, до 1.7% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП), или 1.130 млрд. лв. Окончателното решение за промяна на фискалната цел и увеличение на разходите с 660 млн. лв. ще се вземе, след като станат ясно резултатите за първото полугодие на 2010 г.

София отново търси германски партньори за "Белене"

в. Дневник

До няколко седмици ще представим на големи германски компании моментното състояние на проекта за АЕЦ "Белене", каза премиерът Бойко Борисов днес в Берлин, цитиран от "Фокус". По думите му проектът ще бъде преработен, за да стане по-евтин и по-работещ и да може да привлече инвестиции, по възможност от ЕС.

По време на пресконференцията след разговора си с канцлера Ангела Меркел днас на обяд българският министър-председател съобщи, че в следващите седмици предстоят разговори с големи германски фирми от енергийния бранш. По-късно уточни пред журналисти, че двамата с Меркел са обсъдили и вариантите за "Белене", а канцлерът се е ангажирала в организирането на срещите между експертите и енергийните предприемачи.

Проверяват Кристалина Георгиева за съпричастност към ДС

в. Новинар

Комисията по досиетата ще направи проверка на българския кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева заради твърдения в публичното пространство и за да се разсеят съмненията около нейна съпричастност към бившите тайни служби. Това съобщи в Берлин вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е част от делегацията на премиера Бойко Борисов. Проверката ще бъде направена с нейно съгласие, уточни Цветанов.

Още 3 министерства ще плащат на фирмите само с отстъпка от 10%

в. Сега

Строителните фирми преговарят с държавата да им бъдат признати и разплатени още 137 млн. лв. вземания. Това съобщи пред "Сега" Иван Бойков, председател на Българската строителна камара. Дълговете са на министерствата на екологията, на транспорта и на социалната политика. Те също както регионалното министерство ще платят по-бързо за вече свършената от фирмите работа само ако те се съгласят да направят 10% отстъпка от стойността на договора. Чрез договора с регионалното министерство държавата се ангажира да изплати по този начин 200 млн. лв. на близо 180 фирми до края на март.

Пощите вече няма да продават винетки

в. Сега

Вече няма да можем да си купуваме винетки от пощенските клонове, защото предприятието не се е споразумяло с новия дистрибутор на стикерите - сдружението между СИБанк и "ВИП Секюрити". Това съобщи вчера Милен Керемедчиев, шеф на "Български пощи". Той обясни, че консорциумът им е предложил неизгодно ниска за пощите комисиона, която дори не може да покрие разходите им за продажба.

"Български пощи" беше един от участниците в търга за избор на фирма, която да разпространява винетки до февруари 2013 г., и поиска комисиона от 8.5%. Сдружението между СИБанк и "ВИП Секюрити" спечели конкурса с комисиона от 4.5%. През последните 4 години пощите продаваха заедно с други фирми винетки срещу комисиона от 10%.

Тотото ще намали тиражите и ще увеличи печалбите

в. Дневник

Българският спортен тотализатор (БСТ) е разработил нова схема, при която намалява броя на тиражите с цел да се увеличат печалбите за играчите. Тотото обяви, че въвежда промени в правилата на игрите "5 от 35" и "6 от 42", като залогът за една комбинация остава непроменен. В двете игри броят на тегленията се променя от три на две, което увеличава печалбите с 50%.

Схемата на разпределение на печалбите ще е следната: в първо теглене на "6 от 42" тройките ще разпределят 35% от всички постъпления на тиража предвидени за печалба. За позналите четворка и петица ще има по 25 % от печалбите, а за уцелилите шестица остават 15%. При второ теглене, където печалбите ще са само за позналите пет и шест числа, процентите са съответно 40 и 60. 

Концесионерите на плажове одобряват идеята за категоризация

в. Дневник

Бизнесът одобрява идеята за категоризацията на плажовете и диференциране на таксите, които се заплащат. Това съобщиха от асоциацията на концесионерите за плажове. Министерството на регионалното развитие и благоустройството обмисля промени в Закона за черноморското крайбрежие, според които плажовете трябва да бъдат разделени в различни категории според местонахождението им.

Затварят мебелни фирми

в. Стандарт

Малките и част от средните мебелни фирми, които са на всяка крачка във Велинград, масово спускат кепенци. Причината е финансовата криза и сривът на дърводобива, обясниха от бранша. Десетки дребни фирми спряха работа. Единствено най-големите работят. В складовете е задръстено с дървесина, но никой не купува, тъй като фирмите изнемогват. Търговията е паднала наполовина, а цените са ниски заради липсата на търсене.

Рудозем сменя цинка с диаманти

в. Стандарт

Завод за диаманти ще смени оловно-цинковите мини край Рудозем. Това обещава кметът на града Николай Бояджиев. Проектът може да стартира, ако завършат успешно преговорите с потенциалните международни инвеститори. Сред тях има представители на САЩ, Южна Корея и Русия, които имат фабрични производства на нанодиаманти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:56 | 03.09.22 г.
fallback