fallback

Държавата обеща субсидиите на площ да се платят до края на февруари

Земеделци се обявиха против изплащането на пари по предварителен списък, изготвен от Националната асоциация на зърнопроизводителите

19:44 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Преките плащания и националните доплащания на площ ще бъдат изплатени най-късно до началото на пролетната кампания. Това заяви днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на среща с Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) във Велико Търново, съобщиха от асоциацията.

По думите на Найденов до момента две трети от производителите са получили европейските субсидии, но много малка част от тях са получили и националните доплащания към тях заради липса на достатъчно финансов ресурс в националния бюджет.

Национални доплащания до момента са разпределени по списък, който е предоставен от Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Министърът уточни, че в началото на декември Христов му е дал списък с имена на около 1200 земеделски производители, които според него са крайно нуждаещи се. От списъка със стопани национални доплащания на площ са получили едва половината, тъй като средствата в бюджета са ограничени.

Представителите на АЗПБ се обявиха категорично против изплащането на субсидиите от бюджета по списък предоставен на министерството от една неправителствена организация и поискаха списъкът със стопаните, които са получили пълния размер на субсидията да бъда публикуван на сайта на министерството.

На срещата между УС на АЗПБ и министъра беше подписан меморандум за отговорност и прозрачност при управлението на сектора. В тази връзка Найденов каза, че ще информира АЗПБ за всяко заседание на Съвета на министрите по земеделие в Брюксел, като очаква от асоциацията да представя своите предложения и становища във връзка с изготвянето и представянето на българските позиции пред останалите страни членки в Съвета.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:27 | 30.08.22 г.
fallback