fallback

Меркел ни гласува доверие, но иска "сигурност и надеждност"

Германският канцлер ще посети България през октомври

18:48 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: МС

Отношенията между Федералното правителство и България са близки, изпълнени с доверие. Те все пак могат да бъдат интензифицирани още повече в ежедневната работа. Това каза след среща с министър-председателя Бойко Борисов федералният канцлер на Германия Ангела Меркел, цитирана от пресслужбата на правителството.

От срещата стана ясно, че България и Германия ще продължат и разширят сътрудничеството си в областите на икономиката, сигурността, европейската енергийна политика, където двете държави имат допирни точки. Не се уточняват конкретни проекти, по които ще си сътрудничим.

Вашата страна ще реализира голям брой инвестиции в близките години, при което ние с удоволствие ще я подкрепяме, каза федералният канцлер.

На въпрос дали Германия ще подкрепи България за присъединяване към зоната ERM 2, която се явява като "чакалня" за присъединяване към еврозоната, Меркел посочи, че по този въпрос България трябва да убеди Европейската централна банка и Европейската комисия, че може да приеме еврото, но обеща, че Германия ще бъде справедлива към България и ще оцени нейните заслуги при изпълнението на финансовата дисциплина.

По време на срещата се проведе разговор относно включването на България в шенгенското пространство. За целта, според Меркел, страната ни трябва да изпълни действащите критерии. Ние искаме българското правителство да има справедлив шанс, да бъде оценено по достойнство, каза Меркел. Тя благодари за това, че новият български кабинет води чисто европейски и проевропейски курс.

Оценката, подкрепата, желанието за по-доброто сътрудничество между България и Германия е налице, каза българският премиер Бойко Борисов. Той съобщи, че в следващите седмици ще бъдат проведени срещи с големите енергийни компании на Германия.

Министър-председателят отчете и значимостта на подписана днес спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с Германия. Това, според него, е още една стъпка към по-тясното сътрудничество и открива пътя на инвеститорите за България.

Премиерът съобщи, че по време на срещата с федералния канцлер е запознал Ангела Меркел с мерките и стъпките, които вътрешното и финансовото министерство са направили по линия на Шенген, на присъединяването към еврозоната, с мерките, които сме взели по отношение на организираната престъпност, специализираните прокурорски състави, специализираните съдилища.

Уверявам ви, че новото българско правителство ще работи по начин, по който няма да се срамувате, че сте дали подкрепата си за нас, каза министър-председателят. Федералният канцлер изтъкна необходимостта от сигурност и надеждност, които са условие за привличането на германски инвестиции в България.

Канцлерът Меркел прие поканата за визита в страната ни, отправена от премиера Бойко Борисов. През октомври тази година тя ще посети София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 30.08.22 г.
fallback