fallback

Швейцарски концерн започна производство на силиконови детайли в Перник

Инвестицията е 2,5 млн. лв., част от производството е за вътрешния пазар, останалото – за автомобилостроенето в Германия

10:43 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Швейцарският концерн Silcotech International Holding AG откри свое предприятие в Перник. Инвестицията е на стойност 2,5 млн. лв., или леко завишена спрямо първоначално предвиденото. Изграждането на предприятието започна в края на 2008 г.

Заводът произвежда детайли от течен силикон, като се управлява от дъщерното дружество на компанията у нас – „Силкотех България” ООД.

Швейцарският концерн закупи 5 дка в промишлената зона на Перник и вдигна двуетажна сграда с площ 1200 кв.м. Вече са монтирани първите 4 машини, назначени са 13 работници, съобщи пред БТА Елизабет Ланге, управител на „Силкотех България”.

„В момента работим два вида уплътнения - едното е предназначено за вътрешния пазар, другото е за автомобилостроенето в Германия”, коментира Ланге.

Асортиментът ще бъде разширен. Освен традиционните уплътнения и прецизни детайли, мембрани, биберони и др., тук ще се произвеждат и матрици, които служат като инструмент в силиконовата индустрия. Пернишките матрици ще захранват всички предприятия на концерна. Производството им е ново за Silcotech.

Предвижда се оборудването да бъде увеличено двойно, а ангажираните в произовдството да достигнат 50 души. За отопление предприятието ще използва остатъчната топлина от технологичния процес.

Швейцарците са избрали Перник заради близостта до София и наличието на квалифицирани кадри. Виждаме кризата като шанс за спечелване на нови клиенти, коментира още Елизабет Ланге. Заради ликвидацията на предприятия пазарът се преструктурира и клиентите търсят нови доставчици, твърдят швейцарските инвеститори.

Silcotech International Holding е на пазара от 26 години. Има предприятия в Швейцария, Испания, Канада и Китай с годишен оборот 25 млн. евро. Заводът в Перник е първият в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:35 | 05.09.22 г.
fallback