fallback

Облигационерите на Алма тур искат по-висока лихва, като дават по-дълъг срок

Предложението е лихвата по вече издадените облигации да бъде увеличена на минимум 9% годишно

10:39 | 25.01.10 г.

Облигационерите на Алма тур БГ АД искат лихвата по облигациите на дружеството, издадени на 16 август 2006 г., да бъде увеличена от текущите 5,128% (6-месечния EURIBOR+4%) на минимум 9%, показва покана за общо събрание на облигационерите, насрочено за 11 февруари 2010 г.

Събранието е свикано от ОББ в качеството й на довереник по облигационната емисия.

В замяна на увеличената лихва се предлага матуритетът да бъде удължен от 60 на 84 месеца след датата на издаване на облигациите, тоест до 16 август 2013 г.

Има и предложения за промяна в начина и срока на плащане на главницата, като те не са оповестени.

Предвижда се също така Алма тур БГ АД да има право да погасява предсрочно част или цялата главница на облигационния заем, но не по-малко от 20% от непогасената главница, на датите на всяко лихвено плащане или във всеки един момент до изтичане на срока на емисията. Погасяването се извършва пропорционално на всички облигации в обръщение, като емитентът еднократно заплаща такса за предсрочно погасяване в размер минимум 1% от погасяваната главница.

Предлага се и определянето на допълнителни финансови коефициенти, които да бъдат спазвани от емитента във връзка с преструктурирането на емисията, както и последици при тяхното неспазване, включително и наказателен лихвен процент при неизпълнение на заложените коефициенти.

Облигационерите искат и увеличение на собствения капитал на Алма тур БГ АД като допълнително условие във връзка с преструктурирането на емисията.

Облигационната емисия бе за общо 5 млн. евро, но от тях вече е изплатена главница за 1 млн. евро и текущият размер на главницата е 4 млн. евро.

Средствата от емисията облигации се използваха за изграждане на хотел в Банско, рефинансиране на кредити, както и по оперативната дейност на Алма Тур БГ.

При първоначалното издаване емисията е записана от три пенсионни фонда, едно инвестиционно дружество и една търговска банка.

Последната сделка с облигации на дружеството е за 98,46% от номиналната стойност и е от 18 януари 2010 г.

Свързани компании:

Алма Тур БГ АД - падежирана(9E9A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
fallback