fallback

Преглед на печата за 25 януари

07:46 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борисов подготвя за загуба на европари в. Дневник

Петнайсет-двайсет процента от парите по оперативната програма "Околна среда" може да загуби България. Това обяви в неделя премиерът Бойко Борисов по повод заплахата на Европейската комисия, че ще спре парите по програмата, ако до края на януари не получи адекватен отговор какви мерки е предприело министерството на околната среда, за да осигури ефективно изразходване на средствата.

В писмо на директора на генерална дирекция "Регионално развитие" Дирк Анер, получено в София на 13 януари, се констатира "неефективна обосновка на нуждите и ниска икономическа ефективност на някои от избраните технически решения". Заради "скрити" миналата година предупредителни писма на Европейската комисия Борисов обвини предишните управляващи в саботаж спрямо кабинета на ГЕРБ.

"Дънди" купи завод в Намибия, блокира проекта си в България в. Дневник

След пет години чакане на различни разрешителни от институциите, за да изгради металургичен завод в България, златодобивната канадска компания "Дънди прешъс металс" предпочете да си купи завод в Намибия, съобщиха от дружеството. "Дънди" добива злато край Челопеч и иска да получи подобна концесия за находището "Ада тепе" край Крумовград.

Компанията искаше да изгради металургично предприятие, работещо с цианидна технология, край Челопеч, в което да се извлича златото от рудата. Характерно за находищата в района е високото им съдържание на арсен, което предполага необходимост от специална обработка.

Оскъпяването на шосетата продължава в. Сега

Росен Плевнелиев стана министър с намерението порочното оскъпяване и забавяне на проектите в пътното строителство да останат в миналото, но още не може да премахне анексите към договорите. Изпълнителите на магистрала "Люлин" - "Мапа ченгиз", които имат 38 претенции, ще получат допълнителни пари, защото предните години държавата ги е бавила с отчуждаване на терени и дори със строителната виза, посочи министърът вчера. Той обясни, че турската фирма не е перфектна, но договорът не може да бъде прекратен, защото нова обществена поръчка би отнела месеци и ще загубим парите по ИСПА, които трябва да бъдат усвоени до 31 декември.

Междувременно стана ясно, че и южната дъга на столичното околовръстно шосе ще се оскъпи още, защото се наложило да се изградят допълнителни платна на пътния възел край кв. "Драгалевци". Изпълнител е "Главболгарстрой".

Българите се възприемат като големите неудачници на Европа в. Сега

Българите заедно с хървати, македонци и румънци се чувстват най-големите социални неудачници. Това показват данни от европейско проучване за условията на живот, социалното изключване, психическото благосъстояние и връзката между тях за гражданите от ЕС, Норвегия, Македония, Хърватия и Турция.

Докладът показва зависимостта между достъпа до трудовия пазар, доходите, стандарта на живот и възможността за социална подкрепа и влиянието на тези фактори върху психическото благосъстояние на хората. Като цяло значителна част от европейците се чувстват социално интегрирани - 86%. Едва 2% от всички твърдят, че са изцяло извън обществото.

БАН си прави университет в. Стандарт

Българската академия на науките иска да прави собствен изследователски университет. Това е записано в проект за нова структура на БАН, изготвен от ръководството на академията. Като мотиви за предложението се посочва, че "БАН е организацията, разполагаща с най-успешно доказал се научен потенциал у нас". Освен това академията има и широки международни контакти, което означава, че би могла да си докара студенти и отвън.

Преподавателите, които досега са готвили докторанти, успешно могат да се справят с обучението и на бакалаври и магистри, пише още шефът акад. Никола Съботинов. Според него по този начин научните институти в БАН ще получат непосредствена възможност да участват в подбора на бъдещите си кадри още от студентската скамейка. При обучението на младежите те можели да прилагат и най-новите си изследвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 07.09.22 г.
fallback