fallback

Преглед на печата за 23 януари

08:05 | 23.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Иван Костов: ГЕРБ ни изолира, Илиян Михов е спорен кандидат в. Стандарт

Питам се кой има интерес ГЕРБ да държи в изолация сестринските партии, каквато безспорно е нашата партия, а да подкрепя под различна форма леви политически проекти. Това обяви пред БНТ лидерът на ДСБ Иван Костов. За пример той даде и по думите му спорната кандидатура на Илиян Михов за вицепремиер. Това е спорна кандидатура, обяви Командира и се възмути, че не се търсят предварителни консултации със сините.

Кандидатурата на Илиян Михов носи елемент на тревога, защото той говори за хлабав борд, каза Костов. Кандидатът за трето вице в екипа на Бойко Борисов нямал политически опит, не познавал ситуацията у нас. Той трябва да дойде тук, за да поеме отговорностите, които хората очакват от него. Не познава и регулативните механизми на БНБ – тя има много и добри механизми да влияе, каза Костов.

Обръщам се към правителството, защото призиви за хлабав борд и обръщайте парите си в евро са ненужни, заяви Костов. По думите му расте недоверието в администрацията, която управлява европейските фондове, а с подобен стил на политика процесът ще се задълбочава.

Според него Михов трябва да коригира базовите си позиции и да стане ясно, че няма да прави промени във валутния борд и системата за влизане в еврозоната.

Плащаме два пъти за нови паспорти в. Стандарт

Най-малко още 6 месеца българите ще се чудят какво да правят с изтеклите си лични карти. На повечето от тях срокът e до март-май 2010 г. Точно преди 10 г. бяха издадени първите пластики, които смениха старите зелени паспорти.

Проблемът е, че МВР не успя да спази обещанието да започне издаването на новите документи с биометрични данни в края на март, както бе записано в договора със спечелилата конкурса за отпечатването им фирма "Сименс-България". Така българите, чиито карти изтичат до лятото, ще трябва да се бръкнат допълнително с около 30 лв., за да получат нови тескерета. Те обаче пак ще са от старите. После наново ще си издават документи с биометрични данни.

Забавянето на новите документи е в резултат на обжалването на процедурата от страна на двама от големите играчи в търга - германската "Бундесдрукерай" и френската "Сажем секюрите".

Много е възможно обаче срокът на изчакването да се удължи още. Оказва се, че един от подизпълнителите на "Сименс" - холандската фирма ЕйАйЕй няма лиценз за използване на лазерната перфорация за територията на България.

Това бе намекнато от зам.-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров преди дни. Тогава той коментира, че срокът ще бъде изпълнен, ако не се появят обструкции между изпълнителя и някой от подизпълнители му.

Така, независимо от инвестициите от около 40 млн. евро досега в българския клон на австрийското подразделение на "Сименс", документите ще се забавят най-малко с половин година.

Сметната палата подхваща МВР и ДАНС в. Новинар

343 публични институции ще проверява Сметната палата тази година, от които 264 са общини, съобщи председателят й проф. Валери Димитров на среща с журналисти. Сред тях са Народното събрание, президентството, МС, МВР, ДАНС, МФ, НАП. Ще бъдат проверявани и разходите на съдебната система, включително и на прокуратурата. Цел на годишната програма са СУ „Св. Климент Охридски”, НАТФИЗ, както и нашумялата покрай Маргините Стопанска академия в Свищов.

"Критериите, по които избираме обектите, са управление на еврофондове, на големи бюджетни средства, както и организации, за които има данни за корупция", обясни проф. Димитров.

Според него причината за много от нарушенията е остарялото законодателство. Което дава възможност да се харчи, колкото има, с неясна цел и критерии. А отдавна трябваше да се въведе проектното бюджетиране, добави проф. Димитров.

Сметната палата започва и нов тип одити – за ефективност при изпълнение на проектите по еврофондовете.

"Витоша ски" рекетира конкуренцията с таен ценоразпис в. Новинар

Учители плащат по 2000 лв. на сезон за карти за лифтовете, готвят серия протести Собственикът на съоръженията на Витоша „Витоша ски” АД, който има и ски-училище, рекетира конкуренцията си, като се опитва да прибере извънземни такси от инструкторите им, и то по неизложен никъде ценоразпис, алармираха от седем работещи на "Алеко" училища. Според тях фирмата, управлявана от Костадин Костадинов, се опитва да монополизира планината над София, като изгони конкурентите си, за което те са сезирали Комисията за защита от дискриминация, както и Комисията за защита на конкуренцията.

От два дни техни инструктори се опитват да се качат на лифтовете и влековете заедно с деца от столични детски градини на възраст между 3 и 6 години, но не са били допускани, въпреки че са показвали редовни дневни карти за всички съоръжения по цени от официалното табло на касата, където е записана сума от 35 лв., както и сезонна карта – за 590 лв. Обяснението е било, че картите за конкурентни ски-учители са с по-високи цени, а именно 50 лв. за дневна и 2000 лв. за сезонна карта.

България не може да получи компенсации от Гърция за блокадата в. Сега

Искането за обезщетение чрез Европейския съд предизвиква недоумение в Брюксел и Люксембург

България няма да получи никакви компенсации от Гърция заради блокадите на границата, ако разчита на Европейския съд в Люксембург или на Европейската комисия (ЕК) в Брюксел, съобщиха на "Сега" източници в двете столици. Вчера чаканият от дни насам иск срещу гръцката държавата най-после бе пратен в ЕК, но оттам препоръчаха София да уреди проблема си пряко с Атина.

Премиерът Бойко Борисов се закани да вземе чрез ЕС по 3 млн. евро обезщетение от гръцката държава за всеки ден блокада, която продължава вече седмица.

България може да сезира и пряко съда в Люксембург, но в конкретния случай не може да докаже държавна щета. Загубите са за фирмите и те трябва да търсят обезщетения по съдебен път, след като съберат необходимите доказателства. Държавата може да се намеси политически, а не да води дела от името на фирмите, коментират юристи за вестника.

Внасяме безмитно от Сърбия и Македония само 2 кутии цигари в. Сега

До 2 кутии безмитно вместо сегашния 1 стек ще могат да внасят през границата влизащите в България от Сърбия, Македония, Турция и други страни извън ЕС. Промяната е в сила от вчера, съобщиха от агенция "Митници".

Става дума само за преминаване през сухопътните, морските и речните граници.

Пристигащите със самолет у нас от страни извън ЕС ще могат както досега да внасят без мито, ДДС и акциз 1 стек. Промяната се прави, за да се пресекат опитите за внос на големи количества цигари чрез многократно преминаване на границите, особено със Сърбия и Македония. Там цигарите са значително по-евтини, отколкото у нас, и след полузаконния им внос се продават на пазара, подбивайки цените, мотивираха се от митниците.

Българската помощ за Хаити е на стойност 5804 лв. в. Дневник

Безвъзмездната хуманитарна помощ, която България изпрати на пострадалото от земетресението на 12 януари население на Хаити, е на обща стойност 5804 лв. Това е записано в постановление на Министерския съвет, публикувано в днешния брой на Държавен вестник.

Помощта не е в пари, а в палатки, одеяла и постелки. От ресурса на армията Министерството на отбраната изпрати 67 палатки, всяка от които струва по 12 лв. Пратката включва 400 одеяла за по 7.50 лв. и още толкова постелки за по 5 лв. Одеялата и постелките са осигурени от Изпълнителната агенция "Социални дейности" към военното ведомство.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:57 | 10.09.22 г.
fallback