fallback

Иван Искров: Допустим е бюджетен дефицит от 2-3 на сто

Балансираният бюджет по време на криза не е панацея, заяви управителят на БНБ

13:45 | 22.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Балансираният бюджет по време на криза не е панацея, допустим е бюджетен дефицит от 2-3 на сто, каза управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров по време на инициираната от президента Георги Първанов дискусия на тема „България – накъде след кризата“.

Същата теза застъпи по време на дискусията и Първанов.

Искров посочи, че по този начин държавата ще може да се разплати с бизнеса, като по думите му „много се внимава за контрола на публичните финанси“.

Състоянието на икономиката ни и на банковата система по време на кризата е развенчало три мита, формирани от англо-санксонски финансови институции, посочи Искров.

Първият е, че дефицитът по текущата сметка ще доведе до нестабилност на икономиката и ще изчерпи фискалния резерв. Искров обясни, че този дефицит е бил подхранван през миналите години от големия размер на преките чуждестранни инвестиции и, след като те са намалели, той също е намалял, а освен това валутните резерви на БНБ към момента са достигнали 12,9 млрд. евро.

Вторият мит е, че фиксираният валутен курс намалява адаптивността по време на криза. Според Искров обаче е обратното, защото има предсказуемост за бизнеса.

Другият мит е, че у нас ще има лавина от лоши кредити и че чуждите банки ще се оттеглят от страната. Както се видя обаче, това не се случи, дори банките завършват годината с печалба от 780 млн. лева, като капиталовата им адекватност е 17 на сто, докато банките в ЕС „с мъка“ достигат 8 на сто, каза Искров.

Според данните на БНБ ръстът на кредитирането през 2009 г. ще бъде 4 на сто.

Искров съобщи, че от 1 февруари банките и техните клиенти у нас ще могат да се разплащат директно в евро, без да се използват банки кореспонденти, което ще намали техните разходи.

България ще влезе в еврозоната в състояние на валутен борд, и то в сегашния му вид, беше категоричен Искров, визирайки изказване на предложения за нов вицепремиер без портфейл Илиян Михов, че модифициран валутен борд може да помогне за по-бързо влизане в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:46 | 07.09.22 г.
fallback