fallback

Борисов: Възможен е 1% бюджетен дефицит

Не съм оптимист, че кризата ще си отиде, каза премиерът

12:52 | 22.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

„Говорихме с президента за допускане на 1% дефицит на държавния бюджет за 2010 г., но по въпроса ще си кажат мнението и финансистите“, каза премиерът Бойко Борисов по време на изказването си на провежданата днес в НДК дискусия на тема „България – накъде след кризата“, инициирана от президента Георги Първанов.

Малко по-рано президентът изказа становище, че би могло да се допусне бюджетен дефицит в рамките на 1,5-2%.

„Всъщност и в момента формираме дефицит“, каза Борисов. Той даде пример, че в момента държавата изплаща средства на строителни фирми по договори, сключени от предишното правителство. При плащанията по тези договори „трябва да се изцеди максимумът“, за да останат пари и за други дейности, включително и за инфраструктурни проекти, каза Борисов. Той поясни, че от страна на държавата по възможност се намаляват сумите по договорите, но не може изобщо да не се плати, тъй като договорите са сключени правомерно, въпреки че според Борисов за част от тях предишното правителство предварително е знаело, че няма да има пари.

Губещите болници трябва да се закрият, каза още Борисов във връзка с намаляването на бюджетните разходи.

„Не съм оптимист, че кризата ще си отиде“, заяви премиерът. По думите му няма универсални антикризисни мерки и това го показва състоянието на големите страни в света, включително и в Европа, които „боксуват“, независимо че там са вложени милиарди евро.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков посочи в изказването си на форума, че краткосрочните икономически принципи, които се следват в момента във връзка с кризата, са запазване на валутния борд, влизане в ERM II, изпълняване на критериите от Маастрихт, намаляване на осигурителната тежест, мерки за привличане на чуждестранни инвестиции.

Като практически мерки за излизане от кризата Трайков открои създаване на фондове за рисково капиталово финансиране и гаранционни фондове, приватизацията на Булгартабак и на части от енергийните дружества, по-добро усвояване на средствата от еврофондовете, като по ОП „Конкурентоспособност“ за тази година ресурсът е от 460 млн. евро. Работи се също и по облекчаване на разрешителните режими за бизнеса и подобряване на икономическото законодателство.

В по-дългосрочен план по думите на Трайков ще се работи за повишаване на конкурентоспособността на икономиката, реализиране на енергийни проекти, като се има предвид диверсификация на източниците и на доставчиците на ресурси. Трайков съобщи, че се работи за създаването на програма за подпомагане на фирми, пострадали от икономическата криза, като в момента се определят критериите, по които ще става това подпомагане. Целта е в края на мандата на правителството България да е от най-бързо развиващите се страни в ЕС, допълни Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:07 | 11.09.22 г.
fallback