fallback

Първанов: Високите технологии ще помогнат за излизане от кризата

В момента сме в най-тежкия период на икономическата криза и не се знае какъв ще бъде развоят й, смята президентът

12:25 | 22.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

В момента България се намира в най-тежкия период на икономическата криза и не се знае какъв ще бъде развоят й, каза президентът Георги Първанов по време на инициираната от него дискусия на тема „България – накъде след кризата“, в която участват министри, депутати, представители на бизнеса, на академичните кръгове и други.

Първанов посочи, че върху развитието на кризата у нас влияят неблагоприятно фактори като преобладаващите нискотехнологични и енергоемки производства, липсата на ясни приоритети и пазарни ниши за развитието на икономиката, не добре разпределените чуждестранни инвестиции, които са главно в имоти и строителство.

Той подчерта, че е много важно при излизане от кризата да не изоставаме по икономически темпове на развитие от другите страни в ЕС. Най-важното, което ще ни помогне в това отношение, е развитието на високотехнологични производства, каза президентът.

Като краткосрочни мерки за излизане от кризата Първанов посочи подпомагане на малките и средните предприятия, включително чрез Българската банка за развитие, ограничаване на текущата издръжка на администрацията, подобряване на усвояването на еврофондовете и други.

В областта на финансовата политика Първанов изказа становище, че минималният бюджетен дефицит има своите аргументи и според него държавен бюджет 2010 няма да създаде достатъчно механизми за справяне с икономическата криза.

„Ако се стигне до преразглеждане на държавен бюджет 2010 и допустимият дефицит се увеличи от 0,7 на 1,5-2 на сто, ще се стимулира бизнесът и ще се подпомогне здравеопазването и образованието“.

Първанов изказа идеята, че е необходимо да се изграждат високотехнологични паркове на основата на публично-частно партньорство, като в тях се включат както държавата и бизнеса, така и учени.

По думите на президента науката трябва да се финансира не само от държавата, но и от бизнеса, като държавата създаде стимули за бизнеса за тази цел. Като един от най-важните приоритети за работата на правителството в момента Първанов открои овладяването на нивото на безработица, тъй като практиката сочи, че при големи трусове като сегашния пазарът на труда се възстановява с години.

В областта на енергетиката Първанов посочи, че реализирането на големите енергийни проекти АЕЦ Белене, газопровода Южен поток и петролопровода Бургас-Александруполис ще ни помогне за излизане от кризата.

Той изказа и становище в подкрепа на реализацията на проекта за доставки на компресиран природен газ от Азербайджан в обем на 4 млрд. куб. м годишно, който според него може да се реализира дори по-рано от "Набуко" и "Южен поток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:11 | 28.08.22 г.
fallback