fallback

Дянков: Имаме един голям приоритет, а именно присъединяване в ERM II

След като станахме отличници във фискалната политика, целта ни е да сме такива и в еврофондовете, реформите в администрация, образование, здравеопазване и пенсионната сфера

12:00 | 22.01.10 г.

Имаме един голям приоритет, а именно присъединяване в ERM II, като разбира се приоритет е и присъединяването ни към Шенген. Основният приоритет обаче остава един и това е стартиране на процедурата за присъединяване към еврозоната, каза на дискусия по приоритетите на испанското председателсво на ЕС, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Дискусията е организирана от Атлантическият клуб в България, Паневропейският съюз и Институт Отворено общество – София.

Ние имаме такава фискална дисциплина, каквато съседите ни не успяват да постигнат и по предварителни данни е най-добрата ни в ЕС. През 2010 г. България ще бъде единствената държава в целия ЕС, която покрива критериите от Маастрихт, на база бюджета за 2010 г. Това обаче няма да е достатъчно за включване към еврозоната, сподели Дянков.

ЕЦБ е притеснена от влизането на нови държави в еврозоната и в ERM II, като в момента се говори най-много, че Гърция няма дисциплината, която е обещала да има.

"За ЕЦБ възниква въпросът как да е сигурна, че България няма да прави като Гърция, тоест ние трябва не само да покрием формалните критерии, но да дадем да се разбере, че сегашните политики ще ги поддържаме в бъдеще и дори ще ги подобрим", заяви Дянков.

Отговорът на въпроса дали ще поддържаме критериите е да започнем реформи, така че след 5-10 г. да имаме същата фискална политика, смята Дянков.

Министърът се спря на 7 ключови реформи:

1. Работата по еврофондовете: те са много важни така или иначе, но особено в условията на криза това е едно от малкото възможни решения за финансиране на инфрастуктурни и социални проекти. Затова трябва да станем отличници, както във фискално отношение станахме отличници (вчера знаете че Moody’s повиши перспективата ни, сподели министърът). Целта е от последни да станем първи в Европа по усвояване на еврофондове.

Първият тест за еврофондовете са оценките за съответветствие, които трябва да се получат до края на февруари, които, ако са положителни, ще отворят възможност за допълнителни фондове от ЕС, заяви Дянков.

2. Реформите в НАП и митниците, която започнахме още в първите седмици на управлението си. Преди седмица завършиха и последните конкурси за директори в НАП, при Агенция Митници очаквам до края на февруари да завърши и структурната реформа и назначаването на директори с конкурси. Вече има и положителни отзиви в европейските доклади.

3. При здравеопазването вече е приет един закон, пред Народното събрание вече е втори, а до март трябва да влезе и трети и на база на тях да направим европейско здравеопазване.

4. Реформа във висшето образование и науката, като тези неща са свързани. Трябва да има много повече наука във висшите учебни заведения. Професорите трябва не само да преподават, но да правят и наука.

5. Реформа в държавна администрация, не само като структура, но и като заплащане. До средата на февруари ще представя първата разработка за реформи в заплащането в държавната администрация, сподели Дянков.

6. Реформа в управлението на държавната собственост. Сега тази собственост е разпръсната, което не дава възможност да се събират данни за показателите на тази собственост. Трябва информацията и управлението да е концентрирано, за да се вижда къде има успехи и провали и да има възможности за поощряване и наказване.

7. Реформата в пенсионната система е последната важна реформа. На събранието на европейските финансови министри приоритет беше пенсионната реформа. В България това е особено валидно предвид застряващото население, тъй като пенсионната система не може да бъде стабилна. Министерството на труда и социалната политика работи по тази реформа и скоро ще бъдат чути предложенията му. ЕЦБ обаче ще пита България какво ще правим със пенсионната сфера, когато кандидатстваме за еврозоната, сподели Дянков.

Освен да сме отличници, ние трябва да лобираме доста и да се обясняваме как така изведнъж сме се подобрили. Не е достатъчно обаче само правителството да каже, колко сме добре, а е важно неправителствените организации да лобират за България, заяви Дянков, като уточни, че, ако Европа ни повярва, ще успеем и в ERM II, и в еврозоната.

България е първата страна в Европейския съюз с повишена перспектива пред кредитния си рейтинг и това е много добра оценка за усилията на страната, сподели испанският посланник в България Хорхе Фуентес.

Приоритетите на испанското председателство за България са ERM II, еврозоната, Шенген и енергийните проекти. Всеки, който живее тук и не е българин, е наистина шокиран от новината, че левът е фиксиран към еврото вече толкова години и това е много добър факт. Сигурен съм, че целта на България за присъединяване към Шенген през 2011 г. ще бъде постигната. Испания получава 100% от своя газ от Алжир, но какво ще стане ако отношенията с Алжир се развалят? България има зависимост от Русия и заедно ще работим върху това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
fallback