fallback

Преглед на печата за 22 януари

08:28 | 22.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

ДДС пада до 16 процента до края на мандата в. Новинар

ДДС ще бъде намален до 16 процента до края на мандата, съобщи финансовият министър Симеон Дянков пред Дарик радио. Догодина ставката ще бъде свалена от 20 на 18 на сто, а през следващите години ще има намаление с още 2 процента. Той повтори, че валутният борд със сигурност ще остане до влизането в Еврозоната. Той коментира и идеята за плавното намаляване на ДДС-ставката с половин процент на всеки шест месеца, която беше предложена на премиера Бойко Борисов при визитата му в Израел. „Самата идея на израелския премиер Нетаняху е добра, но всъщност ние знаехме преди него”, обясни финансовият министър.

Новият посланик на САЩ цитира Вазов на пристигане в. Сега Идвам в страна с богата история и култура, с която българите с право се гордеят. Както е казал големият български поет и писател Иван Вазов: ...и ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат". С тези думи вчера стъпи на българска земя новият посланик на САЩ Джеймс Уорлик. Той разказа, че преди 30 години е бил студент в Берлин. "Отвъд Стената, страните на Източна Европа, в това число и България, бяха неприятелите на САЩ, а напрежението между Изтока и Запада хвърляше сянка върху почти всеки аспект на живота", припомни Уорлик. Тогава той никога не си е и представял, че един ден ще бъде тук като посланик - "в страна, която е член на НАТО и на Европейския съюз, където личната свобода и просперитет са висши ценности". Посланик Уорлик сменя на поста Нанси Макълдауни, чийто мандат бе предсрочно прекратен, за да заеме висш пост в администрацията на Барак Обама. Съпругата на новия посланик на САЩ в България Мери Уорлик пък поема същия пост в Белград.

"Надявам се, че нашето присъствие в София и Белград ще стане символ на добрите отношения, които градим в една нова Европа - обединена, свободна и мирна", коментира Джеймс Уорлик. Той обеща неговата работа в България да бъде да се вслушва не само в българските лидери, но и в хората, които искат отношенията със САЩ да бъдат базирани на взаимно уважение и общи интереси. "Обещавам на българските граждани да работим заедно, с ентусиазъм и отговорност, за по-здрави връзки между нашите народи и трайно сътрудничество между нашите правителства", добави още новият посланик.

Карлсберг България ще разшири производството си в Благоевград в. Дневник

Пивоварната компания "Карлсберг България" ще разшири производството си в Благоевград, като за целта купи общинското предприятие "Хляб и хлебни изделия", съобщиха от община Благоевград. Информацията беше потвърдена пред "Дневник" от генералния изпълнителен директор на компанията Александър Грънчаров, който обясни, че все още не може да каже с точност какво ще прави дружеството на мястото на предприятието, но със сигурност част от него ще бъде използвана за нови производствени линии и изграждане на складове.

В писмо до кмета на Благоевград Костадин Паскалев от "Карлсберг България" са заявили намерението си да затворят четири от заводите си на Балканския полуостров, без да уточняват кои, и да инвестират само в Благоевград, става ясно от сайта на общината. Грънчаров обаче отказа повече коментар засега. Това е трети опит на община Благоевград да продаде "Хляб и хлебни изделия". На последния конкурс единствен участник подал оферта е "Карлсберг България". Стойността на сключената сделка е 2 309 001 лв. при заложена минимална цена от 2 309 000 лв.

Люлин поскъпва с още 7 млн. лева в. Стандарт С още 7 млн. лв. вероятно ще поскъпне магистрала "Люлин". Цената за аутобана ще бъде увеличена с допълнително споразумение към договора с турския изпълнител "МАПА-Дженгиз". Първоначалният контракт е на стойност 137,4 млн. евро. 75% от финансирането е по програма ИСПА. След разглеждане на 38-те претенции на изпълнителите държавата ще приеме поне две от тях на обща стойност 7 млн. лв, обяви председателят на УС на пътната агенция Божидар Йотов. Фирмите от южната ни съседка вече са представили график, според който аутобанът ще бъде завършен до 21 декември. Ако компаниите забавят работата, ще дължат неустойки, обясни Йотов. Ще настояваме с анекса изпълнителите да поемат отговорност за качеството на пътя, обяви шефът на Браншова камара "Пътища" Румен Йовчев.   Скоростта на работата трябва да се увеличи 4 пъти, за да се завърши "Люлин" в срок, обясни строителният министър Росен Плевнелиев. 43% от дейностите по проекта вече са разплатени, каза още той. Регионалното ведомство и пътната агенция са провели среща с "Главболгарстрой", които работят по южната дъга на Софийския околовръстен път. Постигнали са споразумение да бъдат изградени по още две платна в двете посоки на Драгалевския пътен възел, за да няма задръствания. Според договора цената зависи от извършеното, но имаме принципна уговорка след окончателните сметки компанията да направи отстъпка от цената, каза Плевнелиев. Какъв процент ще бъде точно отстъпката, е въпрос на допълнителни разговори.

Зимният туризъм атакува балканските пазари в. Дневник

Над половината от туристите в Банско през тази година са от Гърция. Именно регионалните пазари ще са ключови за резултатите на зимния туристически сезон, показват оценките на хотелиери и туроператори пред "Дневник". По данни на летищата в Пловдив и София, ако се изпълнят капацитетите на заявените чартъри, за цялата зима ще дойдат максимум 65 хил. туристи.

По официални данни легловата база в Боровец, Пампорово и Банско е за 38 хил. души на ден, което означава, че хотелиерите трябва да разработват алтернативни пазари. Такива са гръцкият, румънският, македонският и сръбският, които по първоначални оценки регистрират увеличение от началото на сезона, макар и да не могат да компенсират прогнозирания по-малък брой туристи. За да се справят с кризата, от туристическия бранш стават и все по-гъвкави в търговската си политика. За първи път хотели предлагат зимен "ол инклузив" (всичко включено в цената - бел. ред.), за да привлекат туристите, които искат да планират предварително разходите си. Увеличават се и допълнителните екстри към пакетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:45 | 12.09.22 г.
fallback