fallback

Кой е Николай Младенов?

Биографична справка за предложения за поста на външен министър

14:10 | 20.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Предложеният за външен министър на България Николай Евтимов Младенов е роден на 5 май 1972 г. в София. Избран е за министър на отбраната от 41-то Народно събрание на 27 юли 2009 година.

В периода 2007-2009 г. Николай Младенов е член на Европейския парламент. Участва в Комисията по външна политика и подкомисията й по сигурност и отбрана, както и в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. Председател е на Делегацията за връзки с Ирак и член на делегациите за отношения с Израел и Афганистан.

От 2005 г. е консултант на Световната банка, Националния демократически институт, Международния републикански институт, както и други международни организации в Югоизточна Европа и Близкия Изток, включително Египет, Ирак, Афганистан, Йемен и Мароко.

От 2001 до 2005 г. Николай Младенов е народен представител в 39-то Народно събрание, където е заместник-председател на Комисията по европейска интеграция и член на Комисията по сигурност и отбрана. В този период е и представител в Европейския конвент за изработването на европейската конституция.

Работил е за фондация "Отворено общество" в България и Югоизточна Европа, бил е наблюдател на изборния процес в Албания, Босна и Херцеговина, Украйна и Пакистан. През 2008 г. е оглавявал мисията наблюдатели на Европейския съюз за изборите в Гана.

Николай Младенов има магистърска степен по военни науки от Кралския колеж в Лондон и магистърска степен по международни отношения от Университета за национално и световно стопанство в София.

През 1990 г. завършва 114 английска гимназия в София, а през 1995 г. - Университета за национално и световно стопанство (УНСС) - специалност "Международни отношения".

От 1996 г. до 1998 г. е програмен директор на фондация "Отворено общество"-София. Той е един от създателите и изпълнителен директор на неправителствената организация "Европейски институт" (1999-2001).

От 3 август 2001 г. е заместващ-представител на постоянната Делегация на 39-ото Народно събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). От 25 февруари 2004 г. е избран за член на Временната комисия за проучване на данните по твърденията за финансиране на Българската социалистическа партия от режима на Саддам Хюсеин в Ирак.

От 11 ноември 2004 г. е основен представител в Постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО. От 28 април 2005 г. е председател на Временна комисия за обсъждане и приемане на законопроекта за ратифициране на Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз, Протокола относно условията и договореностите за приемане на двете страни в ЕС, Акта относно условията за присъединяване на България и Румъния и промени в Учредителните договори на Европейския съюз и Заключителния акт по присъединяването на България към Европейския съюз, подписани на 25 април 2005 г. в Люксембург.

Говори руски, английски, френски език и иврит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:55 | 13.09.22 г.
fallback