fallback

Синдикалисти искат повече пари за градския транспорт в София

Заместник-кметът Герджиков посочи, че в момента има забавяне на плащанията на горивата, потребени от градския транспорт, за което се плащат и лихви

14:06 | 20.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 4,5 млн. лв. от средствата на „Столичен електротранспорт“ са били платени за задълженията на влятото в него дружество „Трамкар“. Това съобщи по време на заседанието на комисията по транспортна инфраструктура на Столичния общински съвет председателят на синдикалната организация на КТ „Подкрепа“ в общинското транспортно дружество Гинка Димитрова.

Синдикалистите, които присъстваха на заседанието, припомниха, че все още не са изпълнени подписаните договорености между общината и стачните комитети в транспорта. Те поискаха да бъдат осигурени допълнителни средства за изпълнение на ангажиментите.

Според тях все още не е решен въпроса с освобождаването на бус-лентите, изграждането на санитарните възли на крайните станции, както и споразумението да не се съкращават хора.

Според синдикатите само от работата на съкратените разписания електротранспортът в столицата ще загуби 4 млн. лв., а в същото време общината дължи на дружеството 10 млн. лв. за извършен превоз на пътници.

Заместник-кметът Герджиков посочи, че в момента има забавяне на плащанията на горивата, потребени от градския транспорт, за което се плащат и лихви.

„Ние плащаме парите за транспорта от собствените приходи на общината, заделяме 15% от тях, за да издържаме транспорта“, посочи Герджиков. По думите му заплатите в дружествата се изплащат редовно.

За градския транспорт са осигурени 85 млн. лв. за доплащане на преференциалните карти, както и пари от държавни бюджет за строителството на метрото и за закупуването на нови метровлакове. Освен това до месец октомври общината очаква да получи 50 млн. лв. от ОП „Регионално развитие“ за подобряване на транспортния парк на общинските дружества.

Съветниците от комисията поискаха да се осигурят не един, а три милиона лева за проектиране на подземните паркинги. Герджиков припомни, че още тази година ще бъдат започнати три подземни паркинга - пред ЦУМ, на кръстовището на бул. „Джеймс Баучер“ и бул. „Черни връх“ и под бул. „Цариградско шосе“ пред Интер Експо Център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
fallback