fallback

Енемона инвестира 140 хил. лв. в проучване на залежи край Кюстендил

Близо 520 хил. лв. ще бъдат вложени през следващите три години в търсенето и проучването на подземни богатства от две находища в страната

13:37 | 20.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Близо 520 хил. лв. ще бъдат вложени през следващите три години в търсенето и проучването на подземни богатства от две находища в страната.

„Енемона“ АД ще търси неметални полезни изкопаеми от „Кюстендилско краище“, община Трекляно. Площта е 49,98 кв. км. Предвидените инвестиции в изследователски дейности са около 140 хил. лв. От тях близо 128 хил. лв. са за търсене на суровини, а около 13 хил. лв. - за опазване на околната среда.

Правителството разреши на „Енерджи маркет“ АД да проучи възможностите за добив на твърди горива от площ „Свогенски антрацитен басейн“, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Минималната инвестиционна програма на дружеството е на стойност 379 500 лв.

На концесия за 35 години ще бъде дадено находището за доломити „Миал“ в землището на община Мирково, а площта му е 0,162 кв. км. Концесионерът „Челопеч майнинг“ ЕАД ще инвестира в кариерата през следващите 5 години 780 хил. лв. Община Мирково ще получава 30 на сто от концесионното възнаграждение.

Още няколко разрешения за проучване на залежи даде днес кабинетът. В рамките на една година „Буллес Строй“ ООД ще проучва залежите на строителни материали в терен на територията на област София-град. Площта „Вени“ е разположена в землището на с. Чепинци и кв. „Враждебна“ и е с размер 1 кв. км. Планираната инвестиция възлиза на 33 600 лева.

Същата фирма получи одобрение от правителството за проучване на скално-облицовъчни материали в друга площ - „Нанси“, която се намира в землището на с. Богьовци, община Костинброд. За заявения размер от 1 кв. км ще бъдат инвестирани около 47 хил., в това число средства за мероприятия по опазване на околната среда.

За три години австралийското дружество „Парадигм Невада Пти Лимитед“ получава разрешение за проучване на метални полезни изкопаеми в площ „Филиповци“ в землищата на общините Драгоман, Трън и Брезник с размер 124 кв. км. Планираната инвестиция възлиза на 1,105 млн. лв., включително стойността на мероприятията по опазване на околната среда, която е 49 хил. лева.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 11.09.22 г.
fallback