fallback

Откриват първия център за извънсъдебни споразумения у нас

Целта му е да намали времето при решаване на съдебни спорове, като се предостави възможност на страните да стигат до разрешение на спора извън съдебната зала

12:52 | 20.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Първият център за извънсъдебни споразумения в България, ще бъде открит на 27 януари в София, става ясно от съобщение на Софийския районен съд (СРС), който е създател на центъра.

Целта му е да намали времето при решаване на съдебни спорове, като се предостави възможност на страните да стигат до разрешение на спора извън съдебната зала.

„Центърът за дебати“ се намира бул. „Патриарх Евтимий” 2 и ще отвори врати за работа с граждани в края на януари. Двама съдебни служители ще работят като координатори на центъра.

На извънсъдебните споразумения се гледа като на начин за реформиране на ефективността в съдебната ни система. На практика между страните се намесва медиатор - трето, неутрално и безпристрастно лице, което срещу съответното заплащане помага за разрешаването на граждански, търговски, трудови, семейни и административни спорове, свързани с права на потребители, и други спорове между физически и/или юридически лица.

Медиация може да се използва и по наказателни дела в случаите, когато Наказателно-процесуалният кодекс го допуска.

Още по темата:

Медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 13.09.22 г.
fallback