fallback

Заплашват с блокада на гръцката граница заради високите лихви по кредитите

От Националната асоциация на българския бизнес настояват гръцките банки да намалят лихвите по отпуснати кредити

18:01 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Националната асоциация на българския бизнес е взела решение за блокиране на граничните пунктове Илинден и Кулата от 1 февруари, като през ГКПП няма да бъдат пропускани никакви превозни средства и в двете посоки. Това се казва в изпратено днес отворено писмо от ръководството на асоциацията до премиерите на България и Гърция. 

Исканията на асоциацията са гръцките банки в България да намалят лихвите по отпуснатите кредити. От Националната асоциация на българския бизнес (НАББ) настояват за подписване на т.нар. Обществен договор, с който гръцките банки за приемат „антикризисна програма за предоговаряне към всички свои български клиенти“.

Между основните искания, посочени в отвореното писмо, са всички начислени наказателни лихви до момента на подписване на анекса да бъдат опростени, лихвата по кредитите да бъде фиксирана на 4% за период от две години, да бъде даден гратисен период за плащане на лихви от минимум две години.

От асоциацията отбелязват, че „до този момент позицията на българското правителството е за ненамеса в политиката на банките“, но сега, според организацията, се налага то „да бъде посредник и гарант между българския бизнес, гражданите в качеството си на клиенти на гръцките банки и самите банки за подписването на Обществен договор“.

Подобни искания към всички чуждестранни банки бяха поставени в средата на декември от Организация за обществена самозащита – ЕДНО, като двете организации имат един председател – Светлозар Николов. Организациите вече проведоха протести в страната, включително в София, срещу високите лихви на банките.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, с което сезира ЕК заради блокирането на българо-гръцките гранични пунктове от гръцките фермерски протести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:47 | 29.08.22 г.
fallback