fallback

Три министерства правят щаб за загубите от блокираната граница с Гърция

В щаба ще постъпват сигнали от браншови организации и компании за реализирани загуби заради блокадата

15:27 | 19.01.10 г.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов се сформира щаб за оценка на загубите от блокираната граница с Гърция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

В щаба ще влязат експерти от три министерства – на земеделието и храните, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на икономиката, енергетиката и туризма. Щабът ще бъде ръководен от заместник-министри от трите ведомства.

„В него ще постъпват сигнали от браншовите организации и компаниите за реализирани загуби заради блокадата на границата”, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. За целта ще бъде обявен и горещ телефон. Сигналите и данните ще бъдат обработвани от щаба и след това цялостната справка ще бъде предадена на Европейската комисия за компенсиране на загубите.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, цитиран от БТА, че е поискал 10 млн. евро компенсация и Европейската комисия следва да се намеси незабавно по отношение на проблема с границата с Гърция.

Борисов е изпратил писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, с което сезира ЕК относно нарушаване на Договора за създаването на Европейската общност, съобщиха днес от пресцентъра на правителството.

Мирослав Найденов и румънският министър на земеделието и развитието на селските райони Михай Думитру са изпратили общо писмо до Европейската комисия във връзка с блокадата на българско-гръцката граница, съобщиха още от пресцентъра на земеделското министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
fallback