fallback

Държавата обмисля кои дейности да делегира на общините

Ще се обмислят начинът на концесиониране на морските плажове, строителният контрол и начинът на ръководство на пътните управления

14:56 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Кои държавни дейности, в това число и услуги за гражданите, да бъдат делегирани за изпълнение от страна на общинските и областните администрации, ще обмисля през следващите три месеца новосъздаденият Съвет за децентрализация към Министерски съвет, съобщи днес след първото заседание на съвета неговият председател - министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. 

В 38-членния състав на съвета влизат представители на всички министерства, на част от областите и общините в страната и експерти.

Според предварителния график от април до юни предложенията на създадената работна група към Съвета за децентрализацията ще бъдат представени за обществено обсъждане, като след евентуални промени ще бъдат приети и от правителството.

За да влязат в сила обаче, обясни Плевнелиев, трябва да бъдат направени промени в редица закони, включително в Закона за устройство на територията. След приемането от парламента на промените за дейностите, които изпълняват общините, за изпълнението им ще бъдат предвидени средства за общините в бюджета за 2011 г.

Министър Плевнелиев не конкретизира кои дейности биха могли да бъдат делегирани на местната власт, но коментира, че ще се обмислят начинът на концесиониране на морските плажове, строителният контрол и начинът на ръководство на пътните управления по места.

От името на Националното сдружение на общините неговият изпълнителен директор Гинка Чавдарова заяви, че въпросът е не толкова за прехвърляне на нови дейности към общинските и областните администрации, а е важно разграничаването между функциите на държавната и общинската власт при изпълнението и отговорността за тях, което е свързано и със съответното финансиране.

Чавдарова даде за пример, че не са добре определени отговорностите на държавата и общините при реагирането при природни бедствия и отстраняване на последствията от тях.

В тази връзка Росен Плевнелиев отбеляза, че ще бъдат изработени и критерии за качеството на изпълнение на делегираните на общините дейности, така че при некачествено изпълнение или съмнения за корупция, държавните средства за дадена община ще бъдат намалявани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:11 | 28.08.22 г.
fallback