fallback

Излизане от кризата при бизнес кредитирането през 2010 г. очакват в сектора

Финансиращите институции ще правят по-консервативен в сравнение с предишни години финансов анализ на клиентите

10:58 | 18.01.10 г.

През 2010 г. ще започне реалното излизане от кризата при бизнес кредитите, очакват от „Кредитекс”, като пазарът ще започне постепенно да се раздвижва. Прозорливите предприемачи ще се възползват от ситуацията и ще започнат да теглят кредити за покупка на обезценени активи или завоюване на дял от конкуренцията, смятат от компанията.

Финансиращите институции ще правят по-консервативен в сравнение с предишни години финансов анализ на клиентите, което ще повиши качеството на отпусканите кредити и ще доведе до по-голяма сигурност на пазара, се посочва в анализа.

Положително ще повлияе и включването на небанковите дружества в Централния кредитен регистър, което ще подобри финансовата дисциплина като цяло и клиентите с добра кредитна история ще вземат кредити по-лесно.

Кредиторите ще включат нов критерий при анализа на потенциалните си клиенти - как фирмата се справя в условията на криза. Този анализ ще дава допълнителна информация за рисковия профил и гъвкавостта на една компания, за това може ли тя да се настройва успешно спрямо променящия се пазар.

Като „осезаемо различна” както за кредитополучателите, така и за кредиторите спрямо предходните години определят изминалата 2009 година експертите. От дружеството отчитат нарастване на броя на фирмите, които са търсили кредити не за развитие на бизнеса си, а за преструктуриране на финансовите си задължения заради възникналите затруднения.

Отношението към пазара на имоти от страна на кредиторите пък е станало по-трезво и рационално, в сравнение с предходните две - три години. Причините, които посочват от компанията, са свитият пазар на недвижими имоти и намаляването на стойността на обезпеченията. Друга важна промяна от изминалата година е преместването на фокуса на финансиращите институции от задачата за експанзия и пазарен дял към по-доброто управление на риска на кредитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 27.08.22 г.
fallback