fallback

Преглед на печата за 16 януари

08:30 | 16.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борисов размаха жълт картон на втори министър

в. Новинар Премиерът Бойко Борисов е издал заповед да бъде проверена скандалната компания „Остеотек” заради пътешествие до САЩ на здравния министър Божидар Нанев и депутата Лъчезар Иванов на нейни разноски. ДАНС вече разследва компанията заради съмнения, че Нанев е изпаднал в ситуация на конфликт на интереси. „Възложил съм проверка за цялостната дейност на тази фирма. В момента, в който за мен стане ясно или службите и прокурорите имат достатъчно сведения, че се генерира престъпление, към никого до днешна дата не съм проявил милост!”, предупреди Борисов. Министърът заедно с Иванов са пътували до Америка на разноски на организациите „Евроатлантически фонд” и на федерацията на „Американските граждани от български произход”, чийто основател е Румен Хичев, вицепрезидент на българския клон на „Остеотек”.

Това е вторият министър от кабинета Борисов, на когото премиерът размахва жълт картон. Преди седмица министърът на българите в чужбина Божидар Димитров обяви, че София поставя условие на Анкара да плати 20 млрд. долара компенсации за бежанците от Източна Тракия от 1913 г., за да бъде допусната до преговори за членство в ЕС, без да съгласува изявленията си с външно министерство.

Бюджетът на София вече излезе на минус

в. Сега Още през януари хазната на София вече е на минус. Общината разполага с едва 7 млн. лв. от собствени приходи, с които трябва да разплаща текущите си задължения в началото на годината. За първи път от няколко години няма приходен остатък от миналогодишния бюджет, а в същото време към момента столицата вече е натрупала 18.5 млн. лв. задължения по капиталови разходи само от миналата година. За сравнение в началото на миналата година преходният остатък е почти 38.3 млн. лв. Това стана ясно при обсъждане на проектобюджета на столицата. Зам.-кметът по финансите Минко Герджиков обясни, че на "Московска" 33 ще разчитат на първия трансфер от държавната субсидия, който държавата предоставя за издръжка на училища, детски градини и социални домове. Тези средства обаче по закон не могат да се изразходват за други освен за предвидените дейности. В опит да не трупа още повече задължения към бизнеса и да успее да се разплати тази година общината започва данъчната си кампания един месец по-рано - от 1 март.

По 3 магазина фалират на ден в. Стандарт Бутиците обявиха фалит. Всеки ден в страната кепенците хлопват поне три магазина. Тревожната статистика се увеличава всеки ден, както и безработните в бюрата по труда. Изникналите през последните години в цялата страна лъскави молове масово пустеят и повечето търговци се виждат принудени да опразнят помещенията заради непосилните наеми и ниските обороти. За да спасят бизнеса си, повечето търговци на дрехи се принуждават да продават стоката си като на битака - по пазарски сергии, чийто наем е в пъти по-евтин. Една трета от бутиците в мол "Пловдив" например са във фалит отпреди Нова година, установи проверка на "Стандарт". Търговците са изчакали да изтекат годишните им договори и са затворили заради липсата на продажби.

КФН ще съкрати поне 20% от персонала си в. Дневник Комисията за финансов надзор (КФН) ще съкрати най-малко 20% от персонала си. Информацията беше потвърдена пред "Дневник" от Петър Чобанов, председател на регулаторния орган. Съкращенията се налагат заради драстично орязания от държавата бюджет на надзорната институция - близо наполовина по-малък спрямо този за миналата година.

"Ясно е, че в тази напрегната обстановка трябва да има икономии и не трябва да се отправят нереалистични искания към финансовото министерство. Комисията е една от малкото институции, която не го е направила, и това беше отбелязано от министерството. Бюджетът ни от финансова гледна точка не е зле на фона на икономическата ситуация". Това коментира пред "Дневник" в края на октомври миналата година Петър Чобанов, председател на КФН. Днес обаче той уточни, че първоначалният проектобюджет е бил преработен от финансовото министерство в посока допълнителното му орязване.

През есента Чобанов посочи и една от основните тежести в разходите на регулатора - високият наем, който се плаща за сградата на ул. "Шар планина", в която се помещават служителите на комисията. Обещано ми е съдействие и се надявам да бъде намерена сграда, която е държавна собственост.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 06.09.22 г.
fallback