fallback

Елана: Доходът по новите акции на Енемона ще е над 7,3% на Химимпорт

Привилегированите акции са атрактивна инвестиция, поради 10% дивидент и по-високата справедлива стойност на обикновените акции, се казва в анализ на посредника

09:24 | 18.01.10 г.

Привилегированите акции на Енемона АД носят добър доход, който е значително по-висок спрямо щатските компании, включително и на текущите нива. Той е по-висок и от 7,3% текущ доход на Химимпорт, който би отговарял на цена от 13.60 лв. на привилегированите акции на Енемона, се казва в анализ на ИП Елана Трейдинг АД.

Оценката на привилегированите акции на Енемона АД при сравнение със средни показатели за индустрията е 14.15 лв., а дисконтираните парични потоци показват справедлива цена от 11.43 лв. с отчитане на увеличения брой акции. Привилегированите акции са атрактивна инвестиция, поради 10% дивидент и по-високата справедлива стойност на обикновените акции, смятат от посредникът.

Разходите за покупка на права за придобиване на привилегировани акции са допълнителни за инвеститорите, като цената им ще зависи от търсенето и предлагането на вторичен пазар, се уточнява в анализа.

Текущите резултати на Енемона са сред най-добрите за българския пазар, както и спрямо строителните компании в Източна Европа. От друга страна, предстоящата инвестиционна програма е много амбициозна и ще има негативен ефект върху равнището на дълга на компанията и съответното увеличение на амортизацията и на лихвените разходи, смята анализаторът Цветослав Цачев.

Сравнението с компании от Източна Европа показва, че Енемона има по-добро P/E и възвръщаемост на капитала от средното. Поевтиняването на акцията я поставя сред най-добрите инвестиции в сектора. Освен това, няколко от компаниите в региона отчитат загуби и не са включени в графиката.

Показателят Р/Е е също атрактивен, когато се сравнява с компонентите на SOFIX и с публичните дружества в сектора на инфраструктурата. Нетната й печалба не е формирана от операции с ценни книжа. Енемона е по-малко циклична компания спрямо останалите български дружества и в това отношение носи по-малко риск за приходите и печалбите, се казва в анализа.

Правата за придобиване на привилегировани акции ще се търгуват от 25 януари 2009 г. в период от две седмици, след което на 17 февруари ще има търг за правата, за които не е заявено плащане. Всеки 2 права дават възможност за записване на една акция. Плащането на емисионната стойност от 9,92 лв. на акция трябва да стане до 24 февруари 2009 г. Общо дружеството може да привлече до 59,2 млн. лв. издавайки почти 6 млн. привилегировани акции.

Емисията ще се счита за успешна ако бъдат записани поне 1 млн. привилегировани акции. Гарантираният годишен дивидент е 10% от емисионната стойност или 99,2 ст./акция.

Последната дата за сключване на сделки с акции на Енемона, в резултат на които приобретателят има право да участва в увеличението на капитала, е 20 януари 2010 г. Всеки акционер към 22 януари 2010 г. ще разполага с права за записване, равни на броя на обикновените му акции в дружеството.

Дружеството въведе индикатора „Оставащ обем по подписани договори в строителството“ (Construction Backlog Indicator – CBI), който към 12 януари 2010 г. възлиза на 150 млн. лв.

С цел чуждестранни инвеститори да участват активно в предстоящото увеличение с привилегировани акции (търговията с права ще започне на 25 януари 2010 г.) дружеството избра за одитор Делойт Одит ООД. Делойт понижи печалбата на Енемона АД за 2008 г. с около 3,3%, но повиши продажбите с 18 млн. лв., или с над 23%.

Според правилата на много от чуждите инвеститори те не участват в публични предлагания на компании, които не са одитирани от някоя от големите четири одиторски компании.

Енемона АД прогнозира продажби от 285 млн. лв. за 2012 г. в консервативните си очаквания в презентация по повод издаването на привилегировани акции. Оптимистичната прогноза за продажбите през 2012 г. е за 400 млн. лв.

За последните 3 месеца акциите на Енемона АД поевтиняват с 19,88% до 9,55 лв./акция и 114 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Енемона - права за привилегировани акции(E4A1)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:50 | 12.09.22 г.
fallback