fallback

Земеделци недоволни от разпределянето на доплащанията на площ

Земеделски организации смятат, че списъкът на "най-нуждаещите се", на които първи се дават доплащанията на площ, е с неясни критерии

12:42 | 15.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Четири основни земеделски организации в страната категорично се обявиха против начина, по който са изплатени до момента националните доплащания на единица земеделска площ за кампания 2009 г. 

В отворено писмо до премиера и министъра на земеделието от Асоциация на земеделските производители в България, Българска асоциация на фермерите, Национален съюз на земеделските кооперации в България и Федерация на независимите синдикати в земеделието се посочва, че разпределянето на средствата е станало по списък с имена на зърнопроизводители, които да получат субсидии като „най-нуждаещи се”. Списъкът обаче е предоставен само от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на земеделското министерство.

По този начин само избрана част от земеделците са получили национални доплащания, посочват от организациите. „Скандалната информация за поредния „списък” веднага създаде напрежение сред земеделските стопани и породи редица въпроси – кой е включен в списъка, какви са критериите за включване и т.н, на които въпроси ние настояваме и очакваме да получим отговор“, се посочва в писмото.

При положение че липсват детайлни правила за реда за изплащането на националните доплащания, една неправителствена организация (НАЗ) предлага процедура, от която се възползват и получават значително по-рано доплащания само минимална част от кандидатите, имащи право на това, подчертават от асоциациите.

Затова те настояват Министерството на земеделието да публикува публично въпросния списък, предоставен от НАЗ, а също така да бъде публикуван и списъкът с оторизирани и изплатени до момента суми по схемите за национални доплащания на единица площ за кампания 2009 г.

Земеделците настояват и НАЗ публично да се аргументира за всеки предложен от списъка поотделно какво го прави „крайно нуждаещ се”, тъй като в „противен случай може да се счита, че включените в списъка са субективно подбрани“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:17 | 06.09.22 г.
fallback