fallback

Преглед на печата за 15 януари

08:32 | 15.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Дянков ще сваля данъка върху хазарта в. Сега

Две седмици след като влезе в сила повишеният данък върху хазарта, финансовият министър Симеон Дянков е подготвил промени, според които реално налогът ще падне. Тото, лото игрите и залаганията върху спортни състезания ще се облагат с 25%, но върху разликата между направените залози и изплатените печалби.

От 1 януари данъкът върху цифровите игри се вдигна от 10% на 15%, но те се изчисляват върху цялата сума на направените залози. Например ако залозите са за 1000 лв., данъкът е 150 лв., независимо че например 600 лв. са върнати на играчите под формата на печалба. Ако се приемат промените на финансовия министър, ставката ще е 25%, но само върху остатъка от 400 лв. Т.е. това значи платеният данък да падне от 150 лв. на 100 лв.

България е заплашена от санкция от ЕК заради ТЕЦ "Марица изток 2" в. Дневник

България е заплашена от наказателна процедура от Европейската комисия заради забавяне изграждането на сероочистващи инсталации на пети и шести блок в ТЕЦ "Марица изток 2". Това стана ясно от изявление на зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева пред депутатите от парламентарната екокомисия в четвъртък. Те изслушаха информация за започналите наказателни процедури в областта на екологията.

Европейската комисия е изпратила предупредително писмо за мръсния въздух в Димитровград, Гълъбово, Перник и още 20 града заради превишение на нормите за фин прах.

Израелци с мерак за военните ни заводи в. Стандарт

Израелски компании имат мерак към военните ни заводи. Възможно е те да участват в приватизацията на "ВМЗ-Сопот" и "Кинтекс", която предстои. Това стана ясно след среща на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с отбранителни компании в Ерусалим. Министърът бе част от делегацията на премиера Бойко Борисов, който посети Израел преди дни. Трайков е разговарял с ръководителите на Israel Military Industries и Israel Aerospace Industries - компании за военно и авиационно оборудване. Обсъдени са възможности за коопериране на български фирми в областта на производството и маркетинга на продукти за отбранителната промишленост, както и за изделия с гражданско предназначение. Сред тях са и компоненти за вятърни турбини.

Винетки в банкомата в. Стандарт

Винетки ще се продават и през банкоматите. Пътни стикери ще има не само на бензиностанциите и пощите, но и в хипермаркетите. Това съобщи строителният министър Росен Плевнелиев в интервю за "Стандарт". Сега талони за 2010 г. се продават само в пътните управления, а от 18 януари ще бъдат пуснати и в търговските обекти. След като мине първоначалната кампания, започваме разговори с всички картови оператори. Идеята е заедно с БОРИКА и банките да имаме общ софтуер, който да позволи продажбата на винетките през банкомати, обясниха от "ВИП Секюрити". Компанията в консорциум със СИБанк спечели конкурса за разпространение на стикерите. Продажбите ще се отчитат всеки ден в пътната агенция. Ще глобяваме дистрибуторите, ако липсват винетки, каза още министър Плевнелиев.

За блок без домова книга може да се плаща двоен данък сгради в. Сега

Собствениците на апартаменти в блокове, които нарушават Закона за етажната собственост - не са провели общо събрание, не са избрали управително тяло на входа и не са се регистрирали в общината, да плащат данък сгради в двоен размер. Идеята бе лансирана вчера от зам.-председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Николай Пехливанов ("Атака"). Той твърди, че тя вече е обсъждана с регионалното министерство и ще бъде създадена специална работна група, която да оформи конкретните промени в закона до края на март.

До момента само 10-15% от съкооператорите са се регистрирали като етажна собственост, въпреки че законът повеляваше това да стане до 1 ноември 2009 г. "Процентът на регистрираните в кметствата е още по-малък - едва 2", съобщи Пехливанов. Затова управляващите решиха срокът да се удължи до 30 юни 2010 г. Предложението бе одобрено вчера на първо четене в парламентарната комисия по регионално развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 10.09.22 г.
fallback