fallback

CBI на Енемона се увеличава до 150 млн. лв. през четвъртото тримесечие

Компанията първа публикува индикаторът „Оставащ обем по подписани договори в строителството“ (Construction Backlog Indicator – CBI)

10:13 | 15.01.10 г.

Енемона АД има оставащ обем по подписани договори за строителство за 150 млн. лв., показва публикуваната на 12 януари 2009 г. презентация по повод издаването на привилегировани акции.

Компанията е първа сред публичните строителни дружества у нас, която публикува индикатора „Оставащ обем по подписани договори в строителството“ (Construction Backlog Indicator – CBI).

Към 30 септември 2009 г. данните бяха за 133 млн. лв. CBI на Енемона АД, като увеличението през тримесечието е със 17 млн. лв. Данните към 30 септември 2009 г. са публикувани в проспекта за издаване на привилегировани акции на Енемона.

В сумите не е включен договорът с Министерството на правосъдието с остатъчна стойност 154 млн. лв., за който ръководството на Енемона счита, че има голяма вероятност да бъде предоговорен или прекратен от възложителя. Прокопи Прокопиев, член на Съвета на директорите (СД) на Енемона АД потвърди за Investor.bg, че стойността на CBI (беклог индикатора) от 150 млн. лв. в презентацията от 12 януари не включва този договор.

Показателят „Оставащ обем по подписани договори в строителството” (Construction Backlog Indicator – CBI) изразява стойността на строително-монтажните дейности по сключени от компанията нови договори и такива в процес на изпълнение, които ще бъдат извършвани от икономическата група на емитента през следващите месеци.

Оставащият обем по подписани договори се изчислява като разлика между общата стойност на всички подписани договори към даден момент (такива, които са в процес на изпълнение, и такива, чието изпълнение предстои) и сумата на получените към този момент приходи по тях. Индикаторът е секторно ориентиран и реално изразява размера на приходите, които групата би могла да очаква в сферата на строително-монтажни дейности, ако не се сключи нито един нов договор, се казва в проспекта на дружеството.

Отчитайки важността на този показател за развитието на Енемона и добавената стойност, която носи на акционерите, особено в период на финансово- икономическа криза, ръководството на емитента се ангажира да следи стойностите и изменението му на тримесечна база.

Правата за придобиване на привилегировани акции ще се търгуват от 25 януари 2010 г., съобщиха на 12 януари от Енемона.

С цел чуждестранни инвеститори да участват активно в предстоящото увеличение с привилегировани акции (търговията с права ще започне на 25 януари 2010 г.) дружеството избра за одитор Делойт Одит ООД. Делойт понижи печалбата на Енемона АД за 2008 г. с около 3,3%, но повиши продажбите с 18 млн. лв., или с над 23%.

Според правилата на много от чуждите инвеститори те не участват в публични предлагания на компании, които не са одитирани от някоя от големите четири одиторски компании.

Енемона АД прогнозира продажби от 285 млн. лв. за 2012 г. в консервативните си очаквания в презентация по повод издаването на привилегировани акции. Оптимистичната прогноза за продажбите през 2012 г. е за 400 млн. лв.

За последните 3 месеца акциите на Енемона АД поевтиняват с 21,64% до 9,34 лв./акция и 111,5 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:43 | 13.09.22 г.
fallback