fallback

Бюджетен излишък от 2 млн. лв. за декември, за цялата 2009 499 млн. дефицит

Към юли дефицитът беше 564,3 млн. лв.

16:15 | 14.01.10 г.

Бюджет 2009 приключва с дефицит на касова основа в размер на 498,9 млн. лв., показват оперативни данни и оценки на Министерството на финансите.

Бюджетното салдо по консолидирания бюджет за декември е излишък от 2 млн. лв.

„Резултатът поставя страната ни в групата на страните-членки с най-нисък бюджетен дефицит за годината в ЕС, което е ясен сигнал, че независимо от неблагоприятната икономическа ситуация, българското правителство следва дисциплинирана и благоразумна фискална политика“, заявяват от Министерство на финансите.

Неблагоприятното развитие на икономиката през първите седем месеца на 2009 г. и предизборните разходи доведоха до формиране на бюджетен дефицит от 564,3 млн. лв. до юли. Бюджетът излезе на излишък през октомври (3,3 млн. лв.), ноември (48 млн. лв.) и декември (2 млн. лв.).

„Новото правителство предприе мерки за стабилизиране на фискалната позиция, чрез приоритизиране и ограничаване на разходите, засилване на финансовата дисциплина и мерки за повишаване на събираемостта на приходите“.

Като част от тези мерки бе предприета реформа в приходните администрации, насочена към засилване на митническия контрол по границите и засилен контрол и проверки с цел пресичане на контрабандния внос в страната и противодействие на схемите за неправомерно възстановяване и/или невнасяне на ДДС, акцизи, мита и други данъци, посочват от МФ.

На 9 декември правителството реши бюджета за 2009 г. да завърши с дефицит от до 500 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 26.08.22 г.
fallback