fallback

Фирми с неполучени държавни пари - без лихви по забавени осигуровки?

Държавата закъснява с антикризисните мерки и това е една от причините безработицата да расте, смята председателят на КНСБ Желязко Христов

15:52 | 14.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Има логика в предложението фирми, които бавят плащанията по осигуровките на служителите и работниците, но същевременно имат неполучени пари от държавата (главно ДДС), да не плащат лихви по просрочените осигуровки. 

Така министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов коментира днес пред журналисти посоченото предложение на Българска стопанска камара. По думите му то предстои да се обсъди.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев каза от своя страна, че към момента няма точна информация за размера за забавените плащания на държавата към бизнеса, но те са общо над 1 млрд. лева, като около 440 млн. лв. от тях представляват ДДС.

Забавените плащания към фирми само на социалното министерство са 32 млн. лв., като 24 млн. лв. от тях са по „Красива България“, уточни министър Младенов.

Председателят на КНСБ Желязко Христов коментира, че „държавата закъснява с икономическите и финансови антикризисни мерки и това е една от причините безработицата да расте“. Според синдикалния лидер прилаганите антикризисни мерки досега не са ефикасни и са необходими нови антикризисни мерки, като се вземе пример от други страни от Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:25 | 08.09.22 г.
fallback