fallback

Проверяват кой замърсява водите на река в община Горна Малина

При направения оглед на реката в късния следобед на 13 януари е установено, че замърсяването е от градския колектор при с. Горна Малина, който изпуска силно замърсени оцветени води

13:03 | 14.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София са установили замърсяване на водите на р. Макоцевска на територията на община Горна Малина, съобщиха от инспекцията.

Екип на регионалната лаборатория в София и на РИСОВ извършват днес комплексна проверка на община Горна Малина за установяване на замърсителя на реката. Проверката се извършва след получен вчера сигнал от оперативния дежурен на „Гражданска защита“ за замърсяване на реката.

Снощи екип на лабораторията е заминал за с. Долна Малина. От направения оглед е установено, че реката е силно замърсена с големи количества кафява пяна. При направения оглед на реката в късния следобед на 13 януари е установено, че замърсяването е от градския колектор при с. Горна Малина, който изпуска силно замърсени оцветени води.

Взета е водна проба от реката на моста в с. Долна Малина. Направен е експресен анализ на място, който показва много ниско съдържание на разтворен кислород, което не отговаря на нормите за втора категория водоприемник и е предпоставка за измиране на рибата в реката.

Пробата е предадена за физикохимичен анализ на лабораторията по качеството на водите към Изпълнителната агенция по околна среда. Резултатите от анализа на пробите и от комплексната проверка ще бъдат съобщени по-късно днес, се посочва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 03.09.22 г.
fallback