fallback

Генно-модифицирани растения си проправиха път към пазара у нас

Забраната за продажба на генетично модифицирани тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури отпадна на първо четене

16:25 | 13.01.10 г.

От досегашния Закон за генетично модифицираните организми (ГМО) отпадат текстовете, които забраняват освобождаването в околната среда и пускането на пазара на генно-модифицирани тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури. Това приеха на първо четене депутатите с 89 глас „за“ и 36 „против“ при гласуването на изменения на закона.

Законопроектът цели да се постигне пълно съответствие на нашето с европейското законодателство, отбелязаха от трите парламентарни комисии, разглеждали промените. От Коалиция за България, Синята коалиция и ДПС обаче не одобриха промяната с отпадането на досегашния текст, като изтъкнаха, че той не защитава националните интереси.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова отговори на критиките, като заяви, че освобождаването в околната среда и пускането на пазара във всеки един случай ще става след министерско одобрение и след консултация с 15 хабилитирани учени. Случай по случай ще се разглежда освобождаването и пускането на пазара, уточни министърът, цитирана от БТА.

Тя подчерта причината за приемането на промените, като посочи, че измененията са свързани с хармонизирането на законодателството ни със съответствие с определените европейски директиви. Тревогите на хората, че от утре ще приемат неконтролирано модифицирани храни, е неоснователно, каза още тя.

Георги Божинов от Коалиция за България каза, че не е против онази част от законопроекта, която регламентира отглеждането в контролирани условия на ГМО, което е с научни цели. Според него тази материя се нуждае от регламентиране, но той упрекна промените за съзнателно пускане на пазара на такива продукти. Той съзира и лобистки интереси на световни компании.

От ДПС посочиха, че основни клонове на българската икономика се засягат с отпадането на съответния текст в настоящия закон. Джевдет Чакъров заяви, че с промените се предлага да отпадне контролът, свързан с генното модифициране на емблематични култури за нашата страна. Само съмнения за генна модификация във фундаментални продукти като розово масло, вино, тютюн едва ли биха се възприели добре на европейския пазар, посочи той. По думите му трябва да се търси баланс и защита на националните интереси и приоритети и транспонирането на европейското законодателство.

Лъчезар Тошев от Синята коалиция заяви, че парламентарната му група няма да подкрепи промените, тъй като отпаднат необходимите ограничения за стратегически за страната ни растения. Не смятаме, че когато има определена директива, трябва да приемаме всичко в нея, каза Тошев.

В отговор на упреците министър Караджова заяви, че хармонизирането трябва да се извърши, а ако директивите са неприемливи, промени в тях се правят чрез Европарламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 13.09.22 г.
fallback