fallback

Румяна Желева: Без коментар

Кандидатът за еврокомисар предпочита да изчака проверката на правните комисии към ЕК и ЕП

12:16 | 13.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Румяна Желева не пожела да коментира пред журналисти в Министерския съвет зададените към нея вчера въпроси от евродепутати, свързани с участието й във фирма.

Нека да изчакаме да приключи проверката на правните комисии към Европейската комисия и към Европейския парламент и тогава можем да говорим отново, каза тя.

В момента не би могло да бъде коректно да правя изказвания, добави тя.

Тези комисии, така или иначе, трябва да са готови със своите становища до 19 януари, за да може след това ЕК да вземе решение, посочи Желева.

Въпреки че тя заяви, че няма консултантска фирма от много време, по време на пресконференцията след снощното си изслушване Румяна Желева не уточни дали и кога дружеството е продадено. Единственото уточнение от нейна страна беше, че фирмата реално не е извършвала дейност.

Справка на Investor.bg показа, че дружеството всъщност съвсем доскоро е било нейна собственост, дори и след като името му е било сменено. Настоящите собственици пък са доскорошните й съдружници в същото дружество. 

Премиерът Бойко Борисов застана зад нейната кандидатура, отрече да е направена кадрова грешка с предложението й за поста и обвини БСП в саботиране на нейното представяне.  

Отговорът на лидера на левицата Сергей Станишев беше препоръка към ГЕРБ да спре да обивнява другите за собствените си грешки, а евродепутатът Антония Първанова заяви в интервю за Dnes.bg, че Желева сама си е виновна.

Председателят на „Атака“ Волен Сидеров пък заяви, че не смята кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар за „гаф“, а за „саботаж от БСП и НДСВ“.

Сидеров конкретно посочи имената на евродепутатите Илияна Йотова от БСП и Антония Първанова от НДСВ, която в последния момент се е включила с „поръчково изпълнение“ при изслушването на Желева. По думите му саботажът и провокациите са насочени срещу правителството заради успехите му, които са изнервили БСП и НДСВ.

Според лидера на „Атака“ е неприятно и жалко, когато български представители оплюват други българи в международен план.

Още по темата:

Николай Младенов заменя Желева?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:45 | 11.09.22 г.
fallback