fallback

Можеше ли ръчна намеса от страна на БФБ да спре грешката с Холдинг Варна?

Оказва се, че Правилникът на БФБ-София и платформата Xetra оказват допълнителна защита от грешки, която не е сработила на 28 декември

12:08 | 13.01.10 г.

Човешка намеса от страна на служител на БФБ-София за малко да предотврати грешката с акции на Холдинг Варна АД, допусната на 28 декември 2009 г. и довела до сключване на 69 сделки за 3,5 млн. лв. при 10 пъти ръст в цената.

Първата защита срещу грешки на платформата Xetra е започването на аукцион с продължителност над 2 минути при голямо изменение в цената (над 5%,10% или 20% в зависимост от сегмента и други условия).

Втората допълнителна защита е записана в чл. 46 ал. 6 от част 4 на Правилника за дейността на БФБ, т. нар. Правила за търговия.

В него се казва „Ако след изтичането на удължаването, потенциалната цена на изпълнение попада извън разширените ценови диапазони, към фазата на определяне на цената се пристъпва след ръчна намеса от страна на Борсата.“. Удължаването е аукцион, възникнал след аукцион за волатилност, поради нова силна промяна в цената.

В същия чл. 46 е записано, че удължаването може да продължи до закриващия аукцион.

Какво на практика се е случило на 28 декември 2009 г., според няколко източници на Investor.bg.

Действие 1.

В 13:13:38 ч. борсовият посредник на Кепитъл Инвест ЕАД, въвежда поръчка за покупка на 35 000 акции на Холдинг Варна АД на цена от 107 лв. Към този момент търговската сесия се намира във фаза на непрекъсната търговия, а цената на последната сделка с това дружество е била 10,50 лв. за акция. Тъй като потенциалната цена на сделка, която би се сключила в резултат на така въведената поръчка, излиза извън статичния и динамичния диапазон на Официален пазар, сегмент Б (респективно 5% от референтната цена и 10 на сто от последната цена, постигната на аукцион), незабавно след въвеждането й е инициирано прекъсване за нестабилност, което по силата на чл. 45, ал. 5 има продължителност от 2 минути и се прекратява на случаен принцип в следващите 30 секунди след изтичането им.

Действие 2 След изтичането на посочените 2 минути поръчката на Кепитъл Инвест ЕАД е била все още активна в системата, т.е. потенциалната цена на сделка в резултат на прекъсването е попадала извън два пъти по-широки диапазони от горепосочените. В резултат на това и по силата на чл. 46, ал. 5 и 6 от Част IV е инициирано разширено прекъсване за нестабилност. Разширените прекъсвания за нестабилност нямат определена продължителност и се прекратяват ръчно от оператор на Xetra във Франкфурт след потвърждение по телефона от страна на служител на борсата.

Действие 3 Тъй като цената на сделките, които биха се сключили в резултат на разширеното прекъсване за нестабилност, значително би се отклонявала от текущата пазарна цена на Холдинг Варна АД, служител на борсата е направил два опита да се свърже по телефона с борсовия посредник на Кепитъл Инвест ЕАД за изясняване на случая. Информацията е потвърдена от няколко източника, включително от посредника. Тъй като служителят на БФБ-София не е успял да се свърже, а е наближавал края на последната търговска сесия за годината, съответният служител от дирекция “Търговия” е потвърдил на оператора на Xetra във Франкфурт да пристъпи към сключване на съответните сделки. Според друга версия служител на БФБ-София се е свързал с посредника една минута преди сключването на сделките, но тази минута не е била достатъчна за асимилиране на ситуацията, осъзнаване на грешката и премахване на офертата от посредника. В крайна сметка в 13:18:53 ч. на 28.12.2009 г. са сключени 69 сделки на цена 101 лв. с общ обем от 34 815 акции.

Действие 4 Минути след сключване на сделките от Кепитъл Инвест ЕАД обявяват, че е сделките са сключени погрешка, включително по телефона пред репортер на Investor.bg. Поръчката е погрешно въведена за емисията акции на Холдинг Варна АД, а не за емисията облигации на същото дружество.

По-късно на 28 декември 2009 г. Кепитъл Инвест ЕАД внася заявления за отмяна на 61 сделки с общ обем 34 532 акции, съдържащи всички необходими документи, изисквани по силата на чл. 62, ал. 2 от Част IV от Правилника. Всички от тях са отменени по реда на чл. 63, ал. 1, а борсовите членове – страни по сделките са уведомени за това съгласно ал. 2 на същия член.

Дали грешката щеше да бъде избегната, ако не беше края на сесията и годината и аукционът беше оставен за по-дълго, може би 1 минута, може би 10 минути?

Именно на база чл. 46 от Правилата за търговия на БФБ-София на 13 ноември 2009 г. бе удължен аукцион за компенсаторни записи и той продължи 10 минути и 29 секунди, през които цената на реституционните книжа се повиши от 13,5 до 22 ст. за 1 лв. номинал, или с 63%.

Невъзможността за бърза връзка между посредника и БФБ може би налага създаването на база данни с мобилни телефони на брокерите и други лица от посредниците, с цел бърза връзка при кризисна ситуация.

В крайна сметка сагата с грешката приключи вчера, след като на практика беше анулирана и последната сделка за само 3 акции.  

Свързани компании:

Холдинг Варна AД(HVAR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
fallback