fallback

Преглед на печата за 13 януари

08:25 | 13.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

"Ситито" на Станишев ще чака по-добри времена

в. Дневник

Изграждането на т. нар. правителствено сити на бул. "Цариградско шосе" в София е замразено, съобщи строителният министър Росен Плевнелиев. По думите му ще се чакат по-добри времена. "Всички финансови въпроси с френския архитект Доменик Перо, който спечели архитектурния конкурс, са уредени. Перо получи 300 хил. евро за откупката на проекта му, като средствата са изплатени преди Нова година", каза още Плевнелиев. Проектът за ситито беше иницииран от бившия премиер Сергей Станишев.

МВР притиска мобилните оператори за разпечатките

в. Дневник

И трите мобилни оператора - "Мобилтел", "Глобул" и "Вивател", определиха като технически невъзможно до два часа от поискването да предоставят на оправомощените органи телефонните разпечатки, както предвиждат последните проектопромени на Закона за електронните съобщения (ЗЕС), внесени от група депутати от ГЕРБ. Това стана ясно на публичното им обсъждане с представители на операторите и интернет доставчиците, правозащитници и политически сили и МВР. Така за момента изглежда блокирана и позитивната стъпка на МВР да се откаже под натиска на гражданските организации и опозицията от прекия, непрекъснат и в реално време достъп до електронните комуникации чрез т.нар. интерфейс. От политиците в обсъждането участваха само представители на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Малките ферми ще могат да продават продукцията си директно на клиенти

в. Дневник

Малките ферми ще имат възможността да продават директно продукцията си от животински произход на крайни клиенти. Това предвиждат промени в закона за храните, които ще бъдат обсъдени на днешното заседание на правителството. Досега това не беше възможно. Например мляко и сирене досега можеха да продават само одобрени от ветеринарномедицинската служба мандри, но не и такива, които са произведени в домашни условия.

С промените в закона се предвижда дребните производители да могат да продават малки количества от няколко вида продукти. Такива са месо от птици и зайци, месо от дивеч, пчелни продукти, храни, произведени от животински суровини, добити във фермата.

Цената на тока се вдига от 1 юли

в. Новинар

Токът в цялата страна може да поскъпне от 1 юли. Това заяви председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Все още обаче не е ясно с какъв процент ще е увеличението. По думите му цените на суровините на световните пазари се повишават и затова у нас може да има увеличение.

От държавния регулатор съобщиха още, че до 15 януари ЧЕЗ трябва да покаже готовността си да премине от тримесечно към едномесечно отчитане на тока от началото на следващия месец. Ако това не стане, дружеството ще бъде глобено.

Заведенията вдигат оборотите след данъчни проверки

в. Новинар

Средно с по шест пъти са се увеличили оборотите на заведенията и хотелите при проверките на НАП в цялата страна по време на студентския празник, съобщиха от приходното ведомство. Само за трите дни - от 7 до 9 декември 2009 г., на територията на цялата страна са извършени 498 проверки на 364 обекта.

Данъчни инспектори са наблюдавали 114 хотела и 250 заведения. Открити са общо 115 нарушения, преобладаващата част от които свързани с укриване на оборот.

Пътната агенция и митниците забъркаха каша с тировете

в. Сега

Липсата на координация между агенция "Митници" и Министерството на регионалното развитие и благоустройството създаде хаос с таксите, които се плащат от шофьорите на тирове за извънгабаритни товари. От началото на годината това става само в София, а преди това таксите се плащаха директно на гишетата на ГКПП. Онзи ден задължението да се разкарват до столицата за плащане накара 25 шофьори на тирове да излязат на протест пред ГКПП Кулата.

Причината за хаоса е промяна в Закона за пътищата от края на миналата година, според която тези такси се събират вече от агенция "Митници". Досега парите се плащаха направо на служители на пътната агенция на самите контролни пунктове.

Натискат за такса “електромер”

в. Стандарт

Въвеждането на такса "електромер", искат от "Е.ОН България". Желанието им е щом електромерът се отчита, да се плаща, независимо че ток може да не е потребяван. Това обясни пред журналисти шефът на електроразпределителното дружество Гюнтер Шуберт. Според него това може и да не бъде точно такса "електромер", но при всички положения трябва да се събират някакви пари за самото отчитане на уредите, което коства средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:23 | 12.09.22 г.
fallback