fallback

ЕП ще мисли още за кандидатурата на Желева*

Ще бъдат проучени допълнително бизнес интересите на българския кандидат за еврокомисар

22:58 | 12.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският парламент (ЕП) реши да проучи бизнес връзките на кандидата на България за поста комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, след като парламентаристи я обвиниха, че е укрила финансови интереси, предаде ДПА.

Решението да бъдат поискани от Европейската комисия всички документи за бизнес интересите на Желева и да се възложи на междупартийна група в парламента да ги анализира нанася тежък удар върху нейната кандидатура, допълва агенцията.

Допълнителни 24 часа ще са нужни на комисията по развитие в ЕП, за да стигне до окончателно становище дали Румяна Желева ще бъде еврокмисар, или не.  

Отлагането беше взето след бурно протеклото изслушване на Желева, след като тя влезе в спор с част от депутатите, включително със сънародничката си Антония Първанова. Освен това отговорите й по теми, свързани с хуманитарните въпроси, бяха оценени като незадоволителни.

Желева стана мишена на залп от въпроси за предполагаемата й дейност в българската консултантска компания „Глобал Консулт”, която не е споменала в декларациите за финансовите си интереси от 2007 г. 

Справка на Investor.bg в търговския регистър показва, че Желева е била собственик на дружеството „Глобал Консулт” до 2009 г., когато то е променило името си на „Ауто Спа”. Малко след промяната собствеността е променена. От данните за фирмата за 2007 и 2008 г. обаче не става ясно тя да е имала някаква дейност през този период. 

Против българската кандидатура са либералите, зелените и социалистите в Европарламента, отбелязва в репортажите си Euronews.

Популярният новинарски канал не пропуска да отбележи, че според публикации в българския и немския печат съпругът на Желева е свързан с организираната престъпност. 

„Има слухове около г-жа Желева, отнасящи се до нейните финансови интереси в България, и аз наистина бих желала да изчистим тези слухове", коментира Ребека Хармс от групата на Зелените. „Надявам се, че тя е предоставила на г-н Барозу всички необходими данни за изясняване на това дали слуховете за финансовите й интереси се основават на реалността или само на идеите на някого, който не подкрепя г-жа Желева”.

Междувременно парламентарният лидер на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол заяви, че продължава да има доверие на Румяна Желева и че ще продължи да я защитава. Позицията на ръководителя на Европейската комисия се очертава като определяща за това дали българската кандидатка ще стане еврокомисар, или ще се наложи България да оттегли кандидатурата й и да номинира друг за поста, предаде БНР.

По думите на Дол Желева е била несправедливо атакувана, била е заведена „на заколение”, при това незаслужено. „След всичко това, как очаквате някой да се представи добре”, попита Дол. Според него от ЕНП очакват допълнителна информация по случая и от България и че групата ще определи позицията си в зависимост от развитието на събитията в следващите часове. Според неофициална информация, във формацията са разединени по въпроса дали да защитят Желева.

*Допълнено към 23:35

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 02.09.22 г.
fallback