fallback

ДДС се понижава леко още през тази година?

Плавно понижение на данъка е предложил израелският премиер, българският министър-председател изглежда съгласен

15:23 | 11.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е препоръчал на българския си колега Бойко Борисов данък добавена стойност (ДДС) да бъде намаляван плавно през годината - с половин процент на шест месеца, вместо това да стане с два процентни пункта през 2011, „каквито са намеренията на българските финансисти“.

Това става ясно от думите на самия Борисов след първата от поредицата срещи в рамките на официалното посещение на премиера в Израел, предаде БТА. Това е начин страната и бизнесът да се справят по-успешно с кризата, според Бенямин Нетаняху, който е един от най-добрите финансисти, е отбелязал българският министър-председател.

В края на декември Борисов каза, че се планира ДДС да падне до 17% през 2011 г.

От една страна, това (плавното понижаване на ДДС) ще е добре за чуждестранния бизнес, а от друга плавно ще се настройват финансите на държавата и икономиката към тези условия, е добавил Борисов.

На срещата между двамата правителствени ръководители е обсъдено и предстоящо посещение на Бенямин Нетаняху в България, което ще бъде през лятото.

От 18 години в Израел не е идвал български премиер, а Бенямин Нетаняху не можа да си спомни кога за последен път израелски премиер е гостувал на Балканите, е отбелязал Борисов. По думите му в Израел има много силна памет за това, какво е направила страната ни за спасяването на българските евреи.

В отговор на въпрос премиерът е заявил, че Израел винаги е бил близък приятел на България. „Това, че правим дружба с Израел, не значи, че тя ще е за сметка на някой друг. В съвременните външнополитически отношения целта е да се направят възможно най-много приятелства и да се отвори пазарът за държавата, за да пристигат инвестиции и от Израел и от арабския свят“, коментира Борисов.

Двамата премиери са се договорили също така страната ни да бъде представена на традиционната туристическа борса в Израел през февруари, както и на израелски инвеститорски форум, съобщиха правителствени източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:25 | 04.09.22 г.
fallback