fallback

Американският бизнес елит ще инвестира у нас и в региона чрез нов фонд

Фондът цели догодина да увеличи капитала си за инвестиции в региона от 20 млн. до 80 млн. долара

11:00 | 08.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционната компания Oriens финализира първия етап от привличането на капитал, предназначен за дялови инвестиции в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и по-конкретно в Унгария, България и Румъния, съобщиха от компанията за Investor.bg.

Наскоро Oriens привлече 20 млн. долара за свой фонд, който ще проучва потенциални изгодни инвестиции на пазарите, в които развива дейност. Целта за фонда за следващата година е тази сума да достигне 80 млн. долара.

Създатели и партньори във фонда са унгарският бизнесмен Кристиян Орбан и американският дипломат и бизнесмен от Сейнт Луис – Джордж Хърбърт Уокър III. Последният е бивш американски посланик в Унгария по времето на мандата на Джордж Буш-баща, който пък е негов първи братовчед. Сред инвеститорите и съветниците на фонда има още редица именити американски фигури.

Фондът, който се управлява регионално и има офиси в Будапеща и в София, вече е осъществил първата си инвестиция – унгарската компания за развитие на софтуер за навигационни устройства GPS Tuner.

Виктор Димитров, инвестиционен мениджър на компанията за България, каза за Investor.bg, че в момента се проучват и редица инвестиционни възможности и у нас.

„ ... в момента разглеждаме няколко конкретни сделки в България и поне на този етап България е приоритет, тъй като Унгария и Румъния са отчасти нестабилни (и в двете държави има известен политически риск, да кажем, както и известен риск за обезценяване на валутата им)“, каза той.

Той коментира, че икономиката и бизнес средата у нас са „относително стабилни“ предвид ситуацията, породена от глобалната рецесия и ефектът от нея върху останалите икономики в ЦИЕ.

„Очакванията ни [за 2010 г.] са за относителна стабилност на фона на това, което се случва в региона. От друга страна и ние ще се сблъскаме с проблема, че ще е трудно да се върнем към растеж бързо: двата основни мотора на растеж за Централна и Източна Европа – чуждестранните капитали и експортът – са най-засегнати от кризата. Този проблем се задълбочава и от факта, че на този етап и инвестициите, и износът се формират до голяма степен от Западна Европа, а там консенсусните очаквания са за продължително и мъчително възстановяване“, коментира той.

По думите му ключовите сектори на икономиката у нас, върху които фондът на Oriens ще се фокусира, са услугите, търговията, енергийният сектор и здравеопазването.

Димитров е на мнение, че определящи фактори, които биха могли да донесат ръст за икономиката ни, са „качествени инвестиции“ и повишена продуктивност на страната.

„Надеждите ни са България да започне ключови реформи, които да създадат условия за привличане на качествени инвестиции и подобряване на продуктивността – нещо, на което икономиката ни може да базира ръста си в дългосрочен план, но за което трябва да положим огромни усилия“, каза той.

Основателите на фонда са оптимисти за бъдещето на бизнесите в региона, привличайки редица видни фигури от американския бизнес и политически елит.

Сред инвеститорите във фонда е Джон МакДонъл, бивш председател на авиационната компания McDonnell Douglas и син на нейния създател Джеймс МакДонъл.

Сред инвеститорите е също Боб Хърмън, основател на холдинговата компания Hermann Cos. Друг бележит акционер е доскорошният губернатор на Ню Йорк Джордж Патаки, който е също и генерален партньор във фонда.

Редицата на именити американски фигури, които ще наблюдават детайлно българската икономика и бизнес, продължава с Джон Уайтхед, бивш председател на борда на директорите на Goldman Sachs, който е и член на консултативния съвет на фонда. Наред с поста си в инвестиционната банка той е и бивш заместник държавен секретар на САЩ по времето на Роналд Рейгън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
fallback