fallback

Преглед на печата за 8 януари

08:09 | 08.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

София заменя Халите за градинката до Руската църква в. Сега

София обмисля варианти за обезщетение с общински терен на собствениците на градинката до Руската църква - израелската фирма "Абротеа интернешънъл". Както "Сега" писа, кметството на район "Средец" издаде разрешително за ограждане на градинката, след като собствениците получиха две съдебни решения за това.

"Можем да предложим на собствениците своя дял от 25% в Централните хали, защото и без това останалата част е на същите собственици. С нашия дял не можем да влияем на управлението на Халите", каза вчера зам.-кметът Минко Герджиков. Той уточни, че общината няма пари, за да отчужди частния имот, и затова ще търси общински терен. "Трябва да имаме предвид, че получаваме един нелош дивидент от дела си в Халите от около 300 хил. лв. годишно", подчерта Герджиков. Той каза, че решението на районната администрация, с което се разрешава на собствениците да оградят градинката, вече е отменено от Районната дирекция за национален строителен контрол. Собствениците обаче могат да обжалват. Зам.-кметът допълни, че официални разговори с "Абротеа интернешънъл" за обезщетение не са водени.

Управляващите щели да се откажат от интернет следенето в. Дневник

МВР ще се откаже от най-оспорваната промяна в закона за електронните съобщения, с която искаше пряк достъп до телефонни разпечатки и интернет трафика чрез интерфейс, популярно като интернет следене. Според политици от управляващата партия това било 99 на сто сигурно. Обяснението, което дават, е, че МВР и ГЕРБ искат да избегнат обвинения в нарушаване на граждански права, което може да накърни имиджа им. Представители на неправителствени организации разказаха пред "Дневник", че в последните дни преди Нова година техни представители са се обърнали към премиера Бойко Борисов и хора от неговия кабинет и са подчертали, че към промените в закона ще има негативни обществени реакции.

Порт Бургас пред фалит в. Стандарт

Пристанище Бургас е изправено пред фалит, алармира кметът на града Димитър Николов след спешна среща с пристанищните власти, депутати и синдикалисти. На нея беше обсъдено изключително тежкото финансово състояние на дружеството, което се срина още повече заради икономическата криза. Представените данни сочат, че бургаският порт е във финансов колапс. За да излезе от това състояние, трябва спешна инвестиция от 10 млн. лева. Средствата са необходими, за да бъде преструктурирана част от терминал 2А за насипни товари, така че там да могат да се разтоварват и контейнеровози. Привличането на такъв тип кораби е от огромно значение портът да се изправи на крака.

Прокуратурата казва до дни има ли престъпление с Пловдивския панаир в. Сега

В близките дни Пловдивската прокуратура ще обяви заключенията си от проверката на създаването на смесено дружество между общината и бизнесмена Георги Гергов. Това съобщи вчера пред Дарик радио в Пловдив окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов. По думите му има данни за престъпление, което той не пожела да уточни.

Смесеното дружество "Пълдин туринвест" бе създадено през 2006 г., като членът на висшето ръководство на БСП и президентски спонсор Георги Гергов апортира в него свои имоти, оценени доста скъпо, а общината - парична вноска плюс имоти в Стария град. На следващата година държавата даде на "Пълдин туринвест" 34% от Пловдивския панаир, а малко по-късно Гергов придоби още акции и постепенно стана мажоритарен собственик на панаира. Още през октомври м.г. по случая бе разпитан екскметът на града Иван Чомаков, по чието време общината създаде смесената фирма с Гергов. По-късно Чомаков стана изпълнителен директор в друга фирма на Гергов.

СЕМ започва да лицензира цифрови тв програми в. Дневник

Първото решение на Съвета за електронни медии (СЕМ) за 2010 г. е да открие процедура за издаване на "лицензии за телевизионна дейност за създаване на програми с национален обхват, предназначени за цифрово разпространение". Това означава, че медийните надзорници ще определят през пролетта кои програми ще могат да бъдат качени на бъдещите мултиплекси. Заявления ще се събират до 25 февруари 2010 г., но не е ясно до кога ще продължи целия процес. Той няма да е конкурс, а експертна група ще разглежда документите и ще издава разрешителните, като липсва информация колко финално ще са те.

В момента цифров програмен лиценз имат само БНТ като национален обществен оператор и частните bTV, "Нова тв" и ProBG. Според действащия Закон за радиото и телевизията те ги получиха по право (т.нар. must carry).

Колите на старо поскъпват в. Новинар

Цените на автомобилите втора употреба ще вървят нагоре, прогнозира зам.-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Любомир Доросиев. Причината за предстоящото увеличение са по-високите цени на превозните средства в чужбина – основно в Германия и Италия, откъдето най-често се внасят автомобили у нас, обясни Доросиев. По думите му сега е най-изгодно да се купи кола на старо в България, понеже стойностите им са стигнали дъното преди очакваното повишение. В момента десетгодишна кола от най-разпространените марки „Фолксваген”, „Опел”, „Форд” и „Пежо” на старо може да се намери за по-малко и от 4000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 12.09.22 г.
fallback