fallback

ВЕИ-секторът – като хотелите по морето

Мораториум за нови проекти може и да няма, но правилата за одобрение ще се затегнат

22:21 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Досега секторът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) беше като хотелите по морето. Така описа ситуацията с множеството реализирани и планирани инвестиции в тази сфера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

От изказване на Трайков по време на среща с представители на германския бизнес, организирана от Германско-българската индустриално-търговска камара, става ясно, че подготвяният мораториум върху нови проекти в сектора вероятно няма да бъде приет.

Поне се обмисля и такъв вариант, като повече яснота се очаква да има през следващата седмица, когато въпросът ще се разисква по-подробно с експерти от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Възможно е вместо мораториум, да бъдат въведени по-строги условия за одобряването на нови проекти. Проблемът при тези инвеститорски начинания според Трайков е, че компании, които имат интерес към ВЕИ, бързат да осъществят вложението веднага щом намерят подходящ парцел, без да се взима предвид състоянието на сектора като цяло.

Междувременно от Асоциацията на производителите на екологична енергия призоваха министър Трайков в отворено писмо за спешна среща за дискутиране на темата.

Сред основните въпроси, които представителите на този бизнес искат да обсъдят с икономическото министерство, е законовото регламентиране на конкретни срокове на валидност на документите, част от следните по-важни етапи от инвестиционния процес по изграждане на ВЕИ: екологична оценка за въздействие върху околната среда; промяна предназначението на земеделска земя; допускане до, одобрение и влизане в сила на подробен устройствен план на имота (за проекта).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:06 | 07.09.22 г.
fallback