fallback

МВнР: Няма връзка между исканите компенсации от Турция и евроинтеграцията й

Подкрепяме всички решения на ЕС, свързани с диалога между Брюксел и Анкара, заяви зам.-министър М. Райков

11:05 | 06.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Позицията на страната ни е, че няма пряка връзка между нерешените въпроси България - Турция и разширяването на Европейския съюз, заяви днес зам.-министърът на външните работи Марин Райков.

Отношенията на България с Турция са, вероятно, в най-доброто от десетилетия насам състояние, подчерта Райков, цитиран от БТА. Той бе помолен да коментира изказването на министъра без портфейл, отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров за искане на компенсации за тракийските бежанци.

Изказването на Божидар Димитров бе направено в интервю в неделя, а в понеделник Euobserver го цитира в материал със заглавие „България слага цена на членството на Турция в ЕС“. От Euobserver цитираха и изказване в тази връзка на Веселин Нинов от прескабинета на правителството, според когото изказването на Димитров отразява правителствената политика.

Райков посочи, че България подкрепя реформите в Турция и всички решения на Европейския съюз, свързани с диалога между Брюксел и Анкара. Между двете страни няма открити тежки политически проблеми, а нерешени въпроси, които са предмет на диалог. Сред тях е този за компенсации на имотите на тракийските бежанци, допълни Марин Райков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:45 | 08.09.22 г.
fallback