fallback

Млекопреработватели: ВАС отхвърли без мотиви възраженията ни за картела

От Националната асоциация на млекопреработвателите изразиха несъгласието си с решенията на ВАС

18:03 | 05.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Националната асоциация на млекопреработвателите (НАМ) изрази несъгласието си с решенията на Комисията за защита на конкуренцията и ВАС за налагане на санкция за картел на млекопреработвателните предприятия.

По-рано днес стана ясно, че Върховният административен съд в 5-членен състав е потвърдил решение на КЗК от 24 юли 2008 г., с което са наложени имуществени санкции на Сдружение „Асоциация на млекопреработвателите в България” и Сдружение „Национална асоциация на млекопреработвателите”, съответно от 15 хил. и 10 хил. лв. за картелно споразумение.

НАМ е изложила 15 възражения срещу решението на КЗК, от които по същество ВАС е обсъдил само 3, се посочва в становището на сдружението. Без мотиви е отхвърлено възражението на НАМ, че Закона за защита на конкуренцията не предвижда санкционирането на лица, които не осъществяват стопанска дейност, посочват от асоциацията.

По делото има приета съдебно-икономическа експертиза, която посочва, че увеличението на цените на сиренето и кашкавала през лятото на 2007 г. се дължи на обективни икономически фактори като повишаване цената за изкупуване на суровото мляко, а не е резултат от поведението на млекопреработвателите, се подчертава в становището.

Заглавието на прессъобщението на КЗК - „ВАС потвърди картел между млекопреработвателните предприятия”, показва неразбиране на същността на основни правни и икономически понятия, заявяват от НАМ, тъй като картелът предполага тайно съгласуване на стопанското поведение на две или повече предприятия, а картел с едно лице не може да има.

Освен това решенията на КЗК и ВАС не санкционират хипотетичните участници в картела (млекопреработвателни предприятия), а наказват две сдружения, които не извършват стопанска дейност, пише в становището.

От асоциацията посочват още, че наложената санкция на НАМ е в размер над 10% от приходите на сдружението за предходната финансова година, което противоречи на приетата от КЗК Методика за определяне на размера на имуществените санкции за нарушения на ЗЗК. Тази санкция противоречи и на регламент №1/2003 г. на ЕК относно изпълнението на правилата за конкуренция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:20 | 10.09.22 г.
fallback