fallback

Личните лекари получават закъснелите плащания за ноември

НЗОК ще изплати 140 млн. лева за извършени медицински дейности през месеца

11:25 | 05.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Тази сутрин Министерството на финансите преведе по сметката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) сумата от 140,5 млн. лева, по разпореждане на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов, съобщиха от ведомството. С получените средства НЗОК ще разплати договорените с лекарите суми.

В края на декември от Лекарския съюз алармираха, че Министерството на финансите и в частност НЗОК закъсняват с плащанията на дължимите суми към личните лекари за ноември. Беше посочено, че това не се е случвало от години. Част от личните лекари се оплакаха, че нямат средства за закупуване на консумативи и за заплати на медицински сестри.

Вчера от Лекарския съюз дори информираха, че ако дължимите суми не се изплатят до 2-3 дни, то част лекарите ще бъдат принудени да започнат да извършват прегледите срещу заплащане.

От браншовата организация изразиха и безпокойството си, че щом въпросните средства за ноември се изплащат със закъснение, то те вероятно ще бъдат взети от бюджета за здравеопазване за 2010 г., а не от този за 2009 г., както се полага, и с това ще бъдат намалени още повече средствата за здравеопазване за настоящата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:36 | 17.08.22 г.
fallback